“Echt schoon, proficiat”

Marktdag donderdag, ideaal om die van Tongeren het masterplan voor de herinrichting van de Grote Markt te laten keuren. En Tongeren kwam kijken. Om 11 uur was het in de feestzaal van het stadhuis zelfs over de koppen lopen. Uiteindelijk kwamen meer dan 700 Tongenaren checken of het plan wel oké was. En voor een keer zeiden die van Tongeren dat het goed was.

Jan Bex/Dirk Roefflaer

“Allemaal positief wat we hier horen en zien. Nee, dat zijn we niet gewoon van Tongenaren”, lachen drie vriendinnen, samen voor een van de tien infopanelen. “Maar ‘t is ook een hele vooruitgang. Onze Markt ziet er triest uit. Ambiorix en onze basiliek verdienen beter.”

“Meer groen, uniforme terrassen, eindelijk kunnen wandelen rond basiliek en kloostergang, en geen geparkeerde wagens meer”, vat Annemie, een van de drie, samen. “Toch fantastisch. En ik mag dat zeggen. Ik woon op de Markt. Het uitzicht zal een stuk mooier zijn.” Ludo Tomsin denkt hetzelfde: “Alleen had de stad dit dertig jaar eerder moeten doen.”

Detailkritiek is er uiteraard ook: “Meer te voet doen, prima, maar hoe raken minder mobiele mensen in het centrum? Het centrum ligt op een top. Voor sommigen is dat te zwaar. En is er iets voorzien bij begrafenissen en huwelijken in de basiliek?”, vraagt Jan Beliën, niet toevallig priester, zich af. Het bestuur vindt zijn opmerking ook geschreven terug in de ideeënbus.

Fietsers

Jan Nuijens, afdelingshoofd Ruimtelijke Planning bij studiebureau Technum, beantwoordt samen met drie collega’s, zes ambtenaren en enkele schepenen, de vragen van de Tongenaren: “De reacties zijn in het algemeen positief. Al zijn er inderdaad ook vragen of het centrum wel toegankelijk blijft voor gehandicapten. Voorts vrezen sommigen dat met de verplichte overkoepeling de Romeinse site op het Vrijthof niet meer zichtbaar zal zijn. Daar moet nog een oplossing voor gevonden worden. Maar in het algemeen laat de grote meerderheid makkelijk de auto los. De mensen zien in dat je met minder auto’s meer kwaliteit krijgt. De stad moet wel uitkijken dat ze zich niet laat verrassen door te veel fietsers. Zoals Turnhout meegemaakt heeft na een soortgelijke ingreep. Er zullen bijkomende fietsstallingen moeten komen. En geen fietsen meer rond Ambiorix.”

Bij het naar buitengaan feliciteert een Tongers echtpaar zowaar schepenen Guy Schiepers en Johnny Vrancken: “Schoon. Echt schoon. Proficiat.” Schiepers glundert: “Ach, we hebben ook de enquête over de Grote Markt helemaal in het plan verwerkt. Logisch dat de mensen dan overwegend positief reageren.”

Jan BEX
Dirk ROEFFLAER

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio