Zeven bushaltes verbinden Genkse wandelroutes

In Genk komen zeven Groene Haltes. Dat zijn bushaltes die aan het begin- en het eindpunt van een speciaal hiervoor uitgewerkte wandelroute staan. Het project komt tot stand in samenwerking met TreinTramBus (de vroegere Bond van Trein- Tram- en Busgebruikers (BTTB)). Genk is de eerste gemeente in Limburg waar TreinTramBus zo’n overeenkomst afsluit.

“Het komt er op aan dat een gebruiker van het openbaar vervoer op of af kan stappen aan zo’n bushalte en van daaruit kan wandelen via een mooi uitgestipelde route”, zegt de Genkse schepen voor Mobiliteit Michael Dhoore. “Wij hebben vier verschillende routes uitgewerkt: de Valleiwandeling, de Heidewandeling, de Boswandeling en de Mijnwandeling. Het gaat om wandelafstanden tussen de acht en de vijftien kilometer.” De Heidewandeling heeft een Groene Halte aan het station van Bokrijk en aan de Zonhoverweg. Dat is de kortste wandelroute van acht kilometer. Elf kilometer is de Mijnwandeling. Een Groene Halte zal er zijn aan C-Mine in Winterslag en eentje schuin tegenover de oude mijn van Waterschei aan de André Dumontlaan. Diezelfde halte wordt ook gebruikt voor de veertien kilometer lange wandeling door de Bosbeek- en Stiemervallei. Daarvan ligt de tweede Groene Halte aan De Schom in Termien.

Chris Nelis

strong>Wegwijzers

De Boswandeling is vijftien kilometer lang en heeft een Groene Halte aan het station in Genk en eentje aan de Schepersweg in Gelieren. Groene Haltes maken deel uit van het bestaande netwerk van het openbaar busvervoer met het verschil dat ze herkenbaar gemarkeerd zullen worden. “Voor een halve euro kan je de mooiste plekjes in Genk bezoeken. Voor zestigplussers is het zelfs helemaal gratis”, gaat Dhoore verder. “Op de wandelroutes komen herkenbare wegwijzers en aan onze toeristische balie zullen speciaal uitgewerkte wandelkaarten verkrijgbaar zijn.”

Volgens Jan Vanhee van TreinTramBus is Genk de eerste gemeente in Limburg waarmee concrete afspraken zijn gemaakt voor het realiseren van Groene Haltes. Het project is intussen ook voorgesteld aan de gemeenteraadsleden van Genk. Algemene informatie over de routes en over het initiatief zal in de toekomst terug te vinden zijn via de website www.uitingenk.be. Over het systeem van Groene Haltes kan je alles lezen op de website www.groenehalte.be.

Chris NELIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio