Herman Brusselmans verdwijnt naar achtergrond

Herman Brusselmans gaat op zijn 51ste terug naar zijn roots: de literatuur. Tv en radio laat hij voorlopig voor wat ze zijn. "Het is hoog tijd dat de mensen mij meer gaan associëren met literatuur, want dat is nu niet meer zo", aldus Brusselmans. Tegelijkertijd laat de auteur weten dat hij in 2010 geen nieuw werk zal uitbengen.

ikerremans

Onlangs verscheen het 50ste boek van Brusselmans: 'Mijn haar is lang'. "Dat 50ste boek heeft me aan het denken gezet. In september komt 'Kaloemmerkes in de zep' uit, het eerste boek van de volgende vijftig, het eerste van het tweede deel van mijn leven."

Helse tempo

"Ik ben me al even aan het afvragen of ik op dezelfde wijze wil doorgaan. Twee keer per jaar het hele promogedoe voor mijn boeken doorlopen, van de kranten over Radio 1 tot 'De laatste show'. Wel, ik heb er geen zin meer in", zegt Brusselmans.

De schrijver wil zich weer toespitsen op het schrijven alleen, maar tegelijkertijd zal hij in 2010 geen nieuw werk uitbrengen. "Ik ben me ook aan het afvragen of ik zonodig elk jaar twee boeken moet uitbrengen. Nee dus, ik laat dat helse tempo vallen. Ik ben van plan in 2010 niets te publiceren. En als er het jaar daarna een vers boek komt, dan pas ik voor de promotie en moet mijn roman maar voor zichzelf spreken."

Dat hij recent in de clinch ging met VRT-journalist en tijdelijk Studio 1-presentator Peter Vandenbrempt heeft ongetwijfeld ook bijgedragen aan zijn beslissing om van televisie te verdwijnen. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik het mij niet aangetrokken heb dat ik niet meer in Studio 1 mocht verschijnen. Maar een ramp is dat nu ook weer niet. En wees gerust: ik ga me niet afzonderen, hé. Ik zal nog schrijven en literaire optredens geven."