"De luidste roepers worden vandaag het eerst gehoord"

Op 7 juni wordt het erop of eronder voor sp.a. Als we de peilingen mogen geloven doemen er erg donkere wolken op boven de hoofden van de sociaal-democraten. Een slechte uitslag zou voorzitster Caroline Gennez wel eens in een hachelijke situatie kunnen brengen.

jrosquin

Toch liet Gennez in onze chatsessie blijken dat ze rotsvast overtuigd is van de socialistische boodschap. "Het is crisis, socialisme is meer dan ooit nodig. Jobs, sociale zekerheid en koopkracht zijn nu het belangrijkst."

De chatsessie met de Antwerpse lijsttrekster werd een enorm succes en opvallend veel deelnemers wilden haar standpunt weten over de meest uiteenlopende thema's gaande van studietoelagen en kinderopvang over het sociale zekerheidssysteem tot belastingen en cultuursubsidies. Telkens gaf ze de partijstandpunten over de desbetreffende thema's trouw weer, zoals het een voorzitster betaamt.

Herbeleef hier de chatsessie met Caroline Gennez (sp.a)!

Geen spelletjes of schandalen

Naast inhoudelijke vragen waren er ook de onvermijdelijke vragen die specifiek gingen over de beleidsvoering en het hele politieke circus er rond. De vraag van een lezer die wilde weten wat Gennez vond van de huidige hetze tussen Open Vld en LDD beschouwde ze als een mooie voorzet. "Wij blijven ver weg van dat soort spelletjes en die schandalen. Helaas zie je vandaag dat de luidste roepers het eerst gehoord worden."

Een andere lezer die zich afvroeg of samenvallende verkiezingen geen beter idee zouden zijn kreeg ook volmondig gelijk. "Om de stabiliteit van het land en de besluitvaardigheid van de politici te bevorderen, moeten we naar minder verkiezingen. Het kost minder en zorgt voor beter bestuur. Politici (zoals onze premier) hebben dan geen excuus meer om niets te doen omdat er weer eens verkiezingen aankomen."

Eerlijke samenleving

Gennez mag dan wel een vurige pleitbezorger zijn van een linkse samenwerking, toch is er volgens de voorzitster een essentieel verschil tussen de basisbeginselen van sp.a en Groen!. "Socialisme is simpel: we gaan voor een eerlijke samenleving. Het moet vooruit gaan (economische groei), blijven duren (duurzame groei die alle maatschappelijke kosten in rekening brengt), en iedereen moet mee kunnen (sociaal)."

Zoals nagenoeg elke kandidaat liet Gennez zich ontvallen dat ze "vertrouwen" heeft voor een goede afloop op 7 juni, al klonk het bij haar toch iets minder overtuigend. "Het zal moeilijk worden, maar er zijn nog veel onbeslisten. We moeten gaan voor een zo goed mogelijke score in een landschap dat niet te versnipperd is", luidde het ietwat twijfelend. "Wij zijn echter de partij van oplossingen, die consequent is, met ervaren, nieuwe en betrouwbare mensen", klonk het vervolgens strijdvaardig.

Mieke Vogels

Woensdagmiddag vanaf 12 uur hebt u de kans om Mieke Vogels, Antwerps lijsttrekker voor Groen!, een uurlang aan de tand te voelen. U kunt nu al uw vragen voor haar doorsturen naar reacties@concentra.be.

Meer over Caroline Gennez