Is mijn kind te dik?

Kinderen zijn de laatste jaren alsmaar zwaarder geworden. Obese kinderen verdubbelden zelfs in aantal. Overgewicht op dergelijk jonge leeftijd legt echter een serieuze druk op de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Maar wanneer is een kind eigenlijk te dik? En kan je het zomaar op dieet zetten?

mgeysmans

Gemiddeld heeft een op de tien jongeren overgewicht. Bij 5- tot 10-jarigen ligt dat anatal zelfs op anderhalf op de tien. Toch is het vaak moeilijk om te bepalen of je kind nu echt te dik is. Je kan namelijk niet zomaar het BMI bepalen zoals bij volwassenen, want dan hou je geen rekening met hun groei, het vetweefsel en de spiermassa dat voortdurend veranderen op deze jonge leeftijd. Diëtisten hebben daarom een regel ontworpen om het procentuele BMI van een kind te bepalen. Je neemt daarvoor het gewicht van je kind en deelt het door het gemiddelde gewicht voor een bepaalde lengte, leeftijd en geslacht. Dit cijfer vermenigvuldig je maal 100. Zit je kind tussen de 90 % en de 120%? Dan heeft het een normaal gewicht, eenmaal daarover spreken we van overgewicht, obesitas en ernstige obesitas.

Is je kind te dik? Zet het dan best niet op dieet. Je kind zit namelijk midden in zijn groeifase en hem op dit moment voedingsstoffen ontzeggen is niet aan te raden. Probeer daarentegen de voedingsinname te behouden, maar laat je kind meer sporten en andere lichamelijke activiteiten ondernemen.

Wil je toch iets veranderen aan het eetpatroon van je kind? Laat hem of haar dan minstens 1 liter water per dag drinken. Vervang de witte boterham met choco door een volkoren boterham en kies voor mager beleg zoals kippenwit. Verpak het fruit zo dat je kind zin krijgt in een gezond tussendoortje. Een fruitspiesje of een fruitgezichtje zien er voor een kind al veel smakelijker uit dan een appel.

Laat hem ook steeds voldoende melk drinken, en zorg voor voldoende tussendoortjes. Schrap niet alle zoetigheden, want anders zal je kind al snel achter je rug naar deze lekkernijen op zoek gaan.

Niet te missen