Saberi vrijgelaten uit Iraanse gevangenis

De Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi is na bijna vier maanden vrijgelaten uit de Evin-gevangenis van Teheran. Haar gevangenisstraf van acht jaar werd door het hof van beroep veranderd in twee jaar met uitstel.

ikerremans

Saberi, die onder andere werkt voor de Amerikaanse radiozender NPR, werd tot acht jaar cel veroordeeld wegens spionage. De Amerikaanse president Barack Obama vond die beschuldigingen totaal onterecht en eiste dat ze werd vrijgelaten.

Verheugd

Het proces in beroep begon zondag achter gesloten deuren. Het was de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad die voor een eerlijke procedure in beroep had gepleit. Uiteindelijk veranderde het hof de straf in twee jaar cel met uitstel. Saberi kon de gevangenis enkele uren later verlaten.

President Obama en het radiostation NPR reageerden bijzonder verheugd op de vrijlating van Saberi. "We weten dat dit een moeilijke tijd was voor haar familie en vrienden en de president kijkt ernaar uit om haar opnieuw te verwelkomen in de Verenigde Staten", aldus woordvoerder van het Witte Huis Robert Gibbs.

"We blijven erbij dat Saberi vals beschuldigd werd, maar we zijn blij met deze menselijke geste."