Water tussen Fatah en Hamas blijft diep

Fatah en Hamas gaan deze week weer praten. Maar het water tussen beide Palestijnse kampen blijft diep.

wverhaert

De vorige gespreksronde, op 27 en 28 april in Caïro, was positief volgens de Egyptische regeringskringen. “De gesprekken leidden tot een akkoord op een sommige punten”, luidde het in de Egyptische staatspers.

Maar van een betekenisvolle doorbraak was nergens sprake. Bij een vorige gespreksronde, midden maart, waren beide kampen het eens geraakt over presidents- en parlementsverkiezingen in januari. Maar over de centrale thema’s zitten de onderhandelingen nog altijd muurvast.

Volgens regeringsbronnen in Egypte gaan Fatah en Hamas opnieuw praten op 16 en 17 mei, een vijfde gespreksronde. “Er blijven echter nog grote meningsverschillen”, zegt professor Tarek Fahmi.

Bittere strijd

Sinds Hamas in 2006 met groot overwicht de Palestijnse parlementsverkiezingen won, zijn beide fracties in een bittere strijd gewikkeld. In 2007 nam Hamas de controle over Gaza in handen en werd de door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit daar buiten spel gezet.

De situatie werd nog complexer toen Israël en Egypte – met de zegen van de Palestijnse Autoriteit – de grenzen naar Gaza vergrendelden en de kustenclave van de rest van de wereld werd afgesloten.

Gemengd comité

Tijdens de laatste gespreksronde stelde de Egyptische delegatie voor een comité samen te stellen met vertegenwoordigers van Fatah, Hamas en andere grote Palestijnse groepen. Dat comité zou tot de verkiezingen in januari moeten bemiddelen tussen de twee rivalen.

Fatah reageerde lauw. “We kennen voorlopig geen prioriteit toe aan het voorstel”, zei Azzam Al-Ahmed, lid van de Fatah-delegatie. “Maar als er in de vijfde gespreksronde geen vooruitgang gemaakt wordt, dan zullen we het in overweging nemen.”

Bron: RP (IPS)

Meer over Hamas