Europa wil twee jaar garantie op software

Europa wil dat softwareproducenten twee jaar garantie geven op de werking van hun producten. De garantie zou ook gelden voor producten als antivirussoftware en computerspelletjes.

ghouben

Eurocommissarissen Viviane Reding en Maglena Kuneva hebben een voorstel ingediend dat kopers van software dezelfde bescherming biedt als pakweg kopers van broodroosters.

Product dat werkt

Volgens de commissarissen moet een licentie dezelfde basisrechten garanderen als een normaal product, namelijk het recht op een product dat werkt met eerlijke commerciële voorwaarden.

Een grotere verantwoordelijkheid bij de producenten, zo stellen de commissarissen, zal de consumenten meer keuze bieden. "We moeten rechten opstellen die overeenkomen met de hoge standaard die nu in winkels geldt. Het internet biedt consumenten alles, maar we moeten vertrouwen opbouwen", zo citeert ZDNet commissaris Maglena Kuneva.

"Geen broodroosters"

De Business Software Alliance (BSA), die de belangen van fabrikanten als Apple, IBM en Microsoft behartigt, betwist deze redenering. Volgens woordvoerder Francisco Mingorance kan digitale inhoud "niet op dezelfde manier beoordeeld worden als broodroosters".

Makers van software kunnen volgens de BSA niet voorspellen hoe hun producten gebruikt zullen worden en hoe ze persteren. De prestatie van software, zo stelt Francisco Mingorance, hangt af van de omgeving waarin ze werkt: wordt de code geüpdatet en is het mogelijk de software aan te passen als ze wordt aangevallen?

"Minder interoperabiliteit"

Een ander aangehaald bezwaar is dat twee jaar garantie zou leiden tot minder interoperabiliteit tussen software. Fabrikanten zullen geneigd zijn om de toegang tot hun producten voor derden te gaan beperken.

De voorgestelde regelgeving zou gelden voor zowel openbron- als gesloten software, inclusief producten in bèta.