Hersenschade door drinken is sterk onderschat probleem

Hersenschade en geheugenverlies als gevolg van overmatig alcoholgebruik, is een sterk onderschat probleem. Een vierde van de gevallen van dementie, zou te wijten zijn aan alcohol. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar, want ze zijn veel gevoeliger voor de verwoestende effecten van alcohol.

ghouben

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het Britse magazine Alcohol and Alcoholism. Volgens Jane Marshall, een van de auteurs van de studie, is het een misvatting te denken dat dementie een probleem is van 65-plussers. "Heel wat mensen beneden de 65 hebben cognitieve problemen, en een bij een groot deel van hen is alcohol de boosdoener".

Vooraan in de veertig

Drinkers kunnen al op een leeftijd vooraan in de veertig problemen krijgen met het geheugen. Tussen de 10 and 24 procent van de 700.000 gevallen van dementie in Groot-Brittannië zijn volgens de onderzoekers te wijten aan alcohol.

Vrouwen

Irene Guerrini, een van de onderzoeksters, waarschuwt in het bijzonder drinkende vrouwen: "Het metabolisme van vrouwen verwerkt alcohol op een andere manier. Alcohol heeft bij hen grotere toxische effecten op het lichaam, maar ook op de hersenen. Vrouwen die evenveel drinken als mannen, zullen daarvan op jongere leeftijd de schadelijke effecten ondervinden. En de complicaties zullen ernstiger zijn."