"Hoge bloeddruk zit in een hele reeks genen"

Hoge bloeddruk is genetisch bepaald. Vorig jaar al is de invloed van één gen aangetoond. Nu hebben onderzoekers van de Johns Hopkins University 12 genen geïdentificeerd die een rol spelen.

ghouben

Ze verwachten dat er in de loop van het komende jaar niet minder dan 50 genen bekend zullen zijn die een rol spelen bij deze aandoening. "Dat zou ons een heel ander inzicht opleveren in de biologie", aldus Aravinda Chakravarti van de Johns Hopkins University.

29.000 mensen

De onderzoekers konden de 12 relevante genen identificeren door het genoom van 29.000 mensen van Europese oorsprong te analyseren. De genveranderingen verantwoordelijk voor hoge bloeddruk, blijken wijd verbreid te zijn onder de bevolking.

"Misschien is de aandoening gewoon inherent aan de mens, en moet ze niet beschouwd worden als een ziekte", aldus Aravinda Chakravarti. Het inzicht in de genetische invloed op hoge bloeddruk zal op termijn leiden tot de ontwikkeling van efficiëntere geneesmiddelen.

Een miljard mensen

Hoge bloeddruk kan leiden tot een hartinfarct, leverfalen of een beroerte. Ongeveer één miljard mensen wereldwijd heeft ermee te maken. Er zijn tal van behandelingen, maar gemiddeld slaagt amper de helft van de patiënten erin de bloeddruk terug te brengen tot een normaal niveau. Ondermeer teveel alcohol, te weinig beweging en teveel zout, zijn factoren die de bloeddruk omhoog jagen.