Marleen Vanderpoorten is de best betaalde

De best betaalde politicus in België is niet de premier, en evenmin een minister. Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten gaat met de eer lopen.

ghouben

Dat blijkt uit een onderzoek van De Standaard. Vanderpoorten (Open VLD) dankt haar koppositie aan het feit dat ze cumuleert, naast haar wedde als Vlaams parlementslid (79.511,99 euro), trekt ze ook een wedde als voorzitter van het Vlaams parlement (136.760,62 euro) en als burgemeester van Lier (55.254,54 euro).

342.270,80 euro

Samen is dat, aangevuld met vakantiegeld en onkostenvergoedingen en verminderd met een afdracht van 7,5 procent aan haar partij, goed voor de ronde som van 342.270,80 euro. Het mag dan nog bruto zijn.

100.000 euro voor gewoon parlementslid

Volgens De Standaard zijn er drie parlementsleden en vier ministers die meer verdienen dan premier Van Rompuy (CD&V). Premier Herman Van Rompuy is niet de grootverdiener omdat hij geen enkel ander mandaat heeft. Als premier krijgt hij hetzelfde loon als elke andere federale minister, wel aangevuld met een hogere onkostenvergoeding. Een minister verdient doorgaans iets meer dan 200.000 euro, een parlementslid iets meer dan 100.000 euro.

Iets afdragen

Niet alleen de mogelijke cumul zorgt voor verschillen. Er is ook een groot verschil in wat parlementsleden van hun inkomsten afgeven aan hun partij. Bij de meeste partijen gaat het om enkele procenten. De hoogte van de afdracht aan de partij is ook afhankelijk van de functie die men bekleedt.

Meer over Herman Van Rompuy