thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan 100 kinderen gedood op Sri Lanka

Meer dan honderd kinderen zijn dit weekend om het leven gekomen bij de bombardementen in het noordoosten van Sri Lanka. In totaal zijn minstens 378 burgers gedood en zijn er ruim 1.100 gewonden gevallen. De aanval gebeurde op een strook land van amper een paar vierkante kilometer, het laatste stukje dat nog gecontroleerd wordt door de rebellerende Tamil Tijgers.

ghouben

Het bloedbad is bevestigd door een woordvoerder van de Verenigde Naties in de hoofdstad Colombo. Het Sri Lankaanse leger zou zaterdagnacht het gebied met zware artillerie bestookt hebben.

De Sri Lankaanse overheid had eerder nochtans beloofd geen zware artillerie meer in te zetten in de strijd tegen de Tamil Tijgers. De situatie is volgens enkele van de 700 burgers die het gebied zijn kunnen ontvluchten dramatisch, met nauwelijks drinkwater en voedsel, laat staan medische verzorging.

Menselijk schild

Volgens de regeringstroepen, die op 27 april het einde van de vijandelijkheden al aankondigden, is dit een gijzelingsoperatie door de Tamil. Zij zouden tienduizenden burgers als menselijk schild gebruiken. De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) kondigden twee weken geleden al unilateraal een "staakt-het-vuren" af maar zijn volgens de regeringstroepen aanvallen blijven uitvoeren.

"Niets is onder controle"

Volgens een regeringsarts ter plaatse, geciteerd in The New York Times , was dit het ergste bloedbad in de strijd tegen de rebellen: "We doen wat we kunnen, maar de situatie is overdonderend. Niets is onder controle".

Meer over Sri Lanka