Vlaamse liberalen hebben geen "goesting" in coalitie met LDD

Formeel sluit Open Vld een toekomstige Vlaamse coalitie met LDD aan boord niet uit. Maar in de praktijk is het water erg diep. Dat blijkt uit een rondvraag bij een aantal kopstukken van Open Vld.

jrosquin

“De gebeurtenissen van de afgelopen weken maken een samenwerking met LDD in de praktijk extreem moeilijk, quasi onmogelijk. Ik zie het alvast niet zitten. Bovendien is de vraag of andere partijen wél in een coalitie met LDD willen stappen na die detectivestory”, klinkt het bij een van hen.

”Samen met LDD in een regering? Niet uitgesloten”, acht Kamerfractieleider Bart Tommelein. ”Een cordon rond LDD is het laatste wat ik wil. Dan wordt Jean-Marie Dedecker helemaal de martelaar. Maar als je in een regering stapt, moet je vertrouwen hebben in je partners. De betrouwbaarheid van LDD is bedenkelijk. Het heeft weinig zin een huwelijk af te sluiten als een snelle scheiding zeer waarschijnlijk is.”

”Het klimaat is erg verzuurd. LDD is een anti-establishment-partij die tegen alles is. Alles is corrupt, iedereen is verkocht. Ik stel me vooraf deze vraag: indien er ooit beleidsverantwoordelijkheid rust op de schouders van Dedecker, wat zal hij dan aan de kiezers gaan vertellen bij de verkiezingen in 2011? Mocht LDD tekenen vertonen van opbouwende standpunten, dan kun je er over nadenken. Nu ligt het allemaal een beetje moeilijk”, vindt Herman De Croo.

Weerzin

”Na wat er allemaal gebeurd is, zou er al heel veel moeten veranderen om samen met LDD tot een regering toe te treden. Er heerst grote weerzin tegen Dedecker zelf. Oké, Bart Somers heeft een onvergeeflijke stommiteit begaan, maar dat mag ons niet verlammen”, zegt een liberale topman.

“Formeel luidt ons standpunt dat we niets uitsluiten, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken maken het er niet eenvoudiger op. Dit heeft wonden geslagen. Politici zijn ook maar mensen. Wanneer gaat LDD het hebben over de inhoud, zijn programma, in plaats van moddergevechten te organiseren?”

Volgens nog een andere moeten de zaken inhoudelijk worden bekeken, maar is “de goesting” om met LDD een regering te vormen uitermate klein. “Maar we moeten afwachten hoe de kiezer de kaarten legt.”

DCA

Meer over Bart Somers