"Zwakste schakel in Meulenberg is al jaren de politie"

De harde aanpak die de gemeentelijke politie de komende weken wil hanteren in Meulenberg, oogst in de straten van de wijk veel lof. “Dit had men al veel eerder mogen doen”, lijkt de mening te zijn van de meeste buurtbewoners. Dit weekend werd, door de opgedreven controles, iemand met een openstaande gevangenisstraf aangehouden.

ghouben

Een Turkse buurtbewoner die naar de zondagmatch van Eendracht Houthalen stapt, zegt tevreden te zijn met de extra politiecontroles in de wijk. De gemeentelijke politie krijgt daarvoor sinds kort hulp van agenten van de federale politie.

's Nachts

“Het is goed dat de politie nu ook ’s nachts meer door de wijk rijdt”, vindt de vijftiger. “Overdag heb je hier geen problemen, dan is dat niet nodig. ’s Nachts moeten jongeren niet op straat rondhangen.”

Uitbater Mustapha Bencherif van het cafetaria van CC Casino merkte de laatste week beduidend meer nachtelijke patrouilles op. “Dat wordt door zowat alle mensen hier positief ervaren”, vertelt hij. “De wijkbewoners hopen ook dat die repressieve aanpak nu blijft duren, zodat ze zich weer veiliger kunnen voelen in hun eigen wijk. De Marokkaanse en Turkse gemeenschap zijn repressie ook gewoon, zij lachen met een softe aanpak.”

Zwakke schakel

De problemen concentreren zich vooral rond de parochiezaal, waar ook de buurtvaders ’s avonds samenkomen.

“Sinds zij dat doen, is het rond de parochiezaal al veel rustiger geworden, maar de buurtvaders kunnen niet alle problemen oplossen”, stelt Emile Nicolas van de Parochiale Instellingen Meulenberg (PIM), die de gebruikers van de zaal verenigen.

“Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, en dat is al jaren de politie. De mooie en levendige samenleving in Meulenberg steunt op de goodwill van vele organisaties, buurtwerkers en verenigingen, maar tegenover sommige problemen staan die machteloos. De politie had al veel eerder hard moeten optreden, dan was het niet zo uit de hand gelopen. De crisis heeft de situatie zeker niet verbeterd, maar niet alles is de schuld van de crisis. Dit probleem is al veel ouder.”

Nicolas laakt het halvelingse gedoogbeleid van het gebruik en dealen van drugs op sommige plaatsen.

“De jonge kinderen zien dat gebeuren, en zullen dat gaandeweg als normaal beschouwen. Ook zij gaan dan mee in een sfeer van ‘wij tegen het gezag’ en willen zich ook ‘stoer’ voelen, bijvoorbeeld door vandalisme. Tegen dat zij 15 à 20 jaar zijn, zitten ze dan zelf mee in de groep van dealers. Die cirkel moet dringend doorbroken worden.”

Parochiezaal

Tegelijk ijveren de buurtbewoners ook voor een groter aanbod aan activiteiten voor jongeren tussen 15 en 20 jaar in de wijk.

“Het gemeentebestuur is daar mee bezig”, antwoordt wijkschepen Khalid Assecour. “Vandaag buigt het schepencollege zich over een plan met actiepunten. We willen ook onderliggende problemen als huisvesting aanpakken.”

De opgedreven patrouilles blijven inmiddels voortgaan. Eén voortvluchtige werd dit weekend aangehouden. Een aantal andere jongeren is bij interventies gearresteerd. Peter COSTERMANS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio