Dorke en Paula lachen opnieuw

Op 30 juni 2003 brandde de kleine arbeiderswoning van Dorke en Paula Cruyts-Eykens volledig uit na een blikseminslag.

Het was hartverwarmend hoe buren en vrienden daarna de handen uit de mouwen staken voor Dorke (85) en Paola (86). Zaterdag vierde het immer optimistische paar zijn diamanten bruiloft mét de buren en heel wat kennissen.

Het Linkhoutse drama haalde zes jaar geleden de eerste pagina van onze krant. Alles ging in de vlammen op. Maar de artikels over de brand én de hulpacties die door de buren voor het kinderloze echtpaar werden georganiseerd hangen nu nog altijd achter de voordeur. “Na de brand van 2003 kampeerden we drie maanden lang in een stacaravan,” aldus Paula.

“De buren bouwden ons huisje helemaal terug op en ook nu is iedereen vriendelijk voor ons. Wat er tijdens onze feestdag gaat gebeuren weten we niet. Niemand laat een piep. Ik weet alleen dat er muziek zal zijn, maar dansen dat lukt niet meer.” Bij het immer goedgemutste diamanten paar wordt iedereen altijd met open armen ontvangen en er wordt heel wat afgelachen. Dorke luistert graag, maar komt toch erg raak uit de hoek tijdens ons bezoek.

“Jij ben lelijk, maar je fotograaf is nog veel lelijker,” schampt hij raak. “Ik laat iedereen het zijne zeggen en ik zwijg meestal. Van 1947 tot 1968 moest ik hard werken in de ijzerindustrie van Luik. Daarna kon ik in Zelem aan de slag in de ijzergieterij van Moons in Zelem. Paula had enkele jaren een specerijwinkel, maar ze verdiende niet veel. Ze gaf bijna alles gratis weg .”

Voor het feest schilderde buurman Maurice Bellings zijn twee buren levensgroot. Dorke en Paula prijken dus twee keer op de foto met de buren. In een oldtimer Jaguar trokken ze voor hun staatsiefoto in stoet naar de kerk van Linkhout. Daar ging hun goede vriend en pastoor Wilfried Mulkers voor. Na deze plechtigheid werd er in de gildenzaal verder gevierd.

Koen LUTS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio