Natuurreservaat Vlasroterbeek open

Na twee jaar voorbereidingswerken is het natuurreservaat Vlasrootbeek helemaal klaar om de leerlingen van de hele Breese scholengemeenschap een informatief en educatief tochtje door de wonderlijke planten- en dierenwereld te laten maken.

Het natuurreservaat Vlasrootbeek bevindt zich achter De Houborn in Bree. “We hebben hier de afgelopen twee jaar heel wat werken uitgevoerd”, zegt Renilde Deckers, het afdelingshoofd van de Vlaamse Landmaatschappij Limburg.

“Om het nabijgelegen elzenbroekbos en de kwelzone op de steilrand toegankelijk te maken, hebben we er een knuppelpad doorheen gemaakt. Op enkele plaatsen is het knuppelpad verbreed zodat er gemakkelijk uitleg kan gegeven worden. De Vlasroterbeek meandert opnieuw door het weiland en krijgt zo alle kansen om haar eigen bedding te bepalen. Je kan nu al zien hoe de beek zijn eigen bedding aan het vormen is. Er werd een poel uitgegraven waarboven een grote vlonder gebouwd werd. Die vlonder geeft een volledige klas de mogelijkheid onderzoek te laten doen. Er zijn ook twee natuurlijke zitbanken gemaakt met boomstammen van ter plaatse. Zo kunnen de leerlingen een rustpauze nemen.”

Volgens burgemeester Jaak Gabriels is het gebied uniek. “Het heeft een waardevolle ecologische structuur, het ligt op de steilrand van het Kempisch Plateau en het kwelwater komt hier naar boven. Niet alleen de scholen kunnen hier op ontdekkingstocht komen: dit natuurreservaat ligt ook op het fietsroutenetwerk.”

PaBr


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio