Modeltreinen door brand vernield

Zaterdagvoormiddag rond 10.30 uur is de brandweer van Leopoldsburg vanuit de Rozenstraat opgeroepen voor een brand in een achterbouw aan een huis. “Mijn modeltreinbaan en een aantal miniatuurtreintjes waaraan ik een halve eeuw heb gewerkt, ben ik grotendeels kwijt”, treurt eigenaar Jos Apers.

“Vanuit het huis, dat enkele meters van de achterbouw verwijderd is, hoorde ik plots gekletter. Alsof het hevig aan het hagelen was”, vertelt Jos Apers. “Toen ik buitenkwam, zag ik dat de achterbouw met garage, werkruimte en een plek voor mijn miniatuurtreintjes in lichterlaaie stond. In een eerste reflex heb ik zelf met emmers water geprobeerd te blussen, maar dat was onbegonnen werk.”

De brandweer had de brandhaard snel onder controle. “Er was wel een felle rookontwikkeling. Wellicht door de kunststoffen die er te vinden waren. Ongeveer een derde van de achterbouw is vernield, het andere gedeelte leed rook- en waterschade. Gelukkig hebben we tijdig een gasfles kunnen verwijderen”, zegt brandweerofficier Willy Daelemans.

Het gezin van Jos Apers woont sinds 1962 in het pand. Hij vindt het vooral erg dat hij zijn modeltreinbaan met miniatuurtreintjes verloren is. Een waardevolle collectie die hem erg kostbaar was en waaraan hij meer dan een halve eeuw werkte, met maquettes, bruggen en heuvels. Hoe de brand is ontstaan, is een raadsel. Mogelijk is een kortsluiting aan de treinbaan de oorzaak.

SB

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio