thumbnail: null
thumbnail: null

Somers: "Ik heb een fout gemaakt"

“Ik ben fout geweest in mijn gretigheid om LDD een koekje van eigen deeg te willen geven. Ik heb Dirk Vijnck beloftes gemaakt die ik niet mag maken.” Dat verklaart Open Vld-voorzitter Bart Somers nadat dinsdagavond bekend raakte dat hij Vijnck ruim 100.000 euro beloofde om over te lopen van LDD naar Open Vld.

wverhaert

“Dirk Vijnck vroeg de zekerheid dat we hem niet zouden misbruiken en zouden laten vallen. Concreet wilde hij ook financiële zekerheid. In mijn gretigheid om LDD een koekje van eigen deeg te willen geven, heb ik de fout gemaakt hem die zekerheid te geven. Het doen van deze financiële beloftes was fout”, aldus Somers.

Twee lessen

De voorzitter van Open Vld zegt twee lessen te trekken uit de affaire. “Ik zal nooit meer een belofte doen om iemand een inkomen te geven en laat mij niet meer meeslepen in een moddergevecht.”

Kamerlid Dirk Vijnck zou een verkiesbare plaats op de lijst van Open Vld krijgen of een job met een vergelijkbare wedde. Dirk Vijnck kreeg het aanbod toen hij vorige maand de overstap maakte van Lijst Dedecker naar de Vlaamse liberalen.

De politicus, die eerder al overstapte van de liberale partij naar LDD, maakte op 20 april bekend dat hij opnieuw naar Open VLD zou overstappen. Maandag kwam Vijnck terug op die beslissing. “Ik geef toe dat ik me heb laten misleiden en wens daar verder niet dieper op in te gaan", liet hij weten.

Integrale tekst:

Brussel, 20 april 2009

Afsprakennota

Tussen de heer Dirk Vijnck, volksvertegenwoordiger voor LDD in de Kamer (kieskring Leuven), en Open Vld, vertegenwoordigd door de nationale voorzitter, Bart Somers, en de politiek secretaris, Kris Luyckx, wordt overeengekomen:

  • dat Open Vld er zich toe engageert de heer Vijnck bij de volgende federale verkiezingen, gepland in 2011, een verkiesbare plaats te geven;
  • indien het voorgaande door omstandigheden niet gehonoreerd kan worden, de heer Vijnck zeker aanspraak kan maken op een kabinets- of andere functie die hem een loon, vergelijkbaar met dat van een parlementslid, verzekert;
  • dat de nationale leiding van Open Vld er zich toe engageert het nodige te doen om de heer Vijnck ingang te laten vinden in de lokale en regionale werking van Open Vld in zijn kieskring.

Opgemaakt in tweevoud.

Voor akkoord,

Dirk Vijnck - Bart Somers - Kris Luyckx

Meer over Bart Somers