Obama's gezondheidsplan stelt teleur

Internationale hulporganisaties zijn teleurgesteld door de plannen van de Amerikaanse president Obama om de komende zes jaar meer te investeren in de strijd tegen ziekten in ontwikkelingslanden.

ssimons

Obama noemde het plan een “nieuwe, omvangrijke internationale gezondheidsstrategie” Hij wil de middelen voor de strijd tegen aids, tuberculose en marlaria optrekken met 366 miljoen dollar (252 miljoen euro) per jaar en met een kleine 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) voor andere wereldwijde gezondheidsproblemen zoals kinder- en moedersterfte.

Beloften

Gezondheidsorganisaties zijn niet tevreden met de plannen. “Uit onze analyse van de informatie van het Witte Huis blijkt dat de president zijn verkiezingsbelofte niet nakomt om voldoende middelen te voorzien voor PEPFAR (een presidentieel plan voor de strijd tegen aids, nvdr.) en om een eerlijke bijdrage te leveren aan het Globaal Fonds voor de strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria,” zegt Paul Zeitz van de Global AIDS Alliance (GAA). “We zijn teleurgesteld.”

“Dit voorstel is nog slechter dan we gevreesd hadden”, zegt ook Christine Lubinski van het Centre for Global Health Policy. “Obama breekt zijn belofte om 1 miljard dollar per jaar te investeren in de strijd tegen aids, en hij negeert de groeiende bedreiging van tuberculose.”

Begrotingstekort

Gezondheidsorganisaties vreesden al langer dat Obama zijn verkiezingsbeloftes niet na zou komen. Obama wil het groeiende begrotingstekort niet nog verder in de hand werken.

Voor de crisis had het Congres 48 miljard dollar (36 miljard euro) toegewezen voor de volgende vijf jaar in de strijd tegen aids, malaria en tbc, een sterke verhoging in vergelijking met het beleid van president Bush. Onder het nieuwe voorstel van Obama wordt dat bedrag opgetrokken tot 51 miljard dollar voor de drie ziektes, gespreid over zes jaar. Er is dus een jaar toegevoegd, maar amper 3 miljard dollar extra voorzien.

JG

IPS

Meer over Barack Obama