Lezersvraag: stap ik voor pensioensparen over van Fortis Bank naar Generali?

Ik doe aan pensioensparen bij Fortis Bank. Gezien de situatie op dit ogenblik heeft mijn spaarfonds enorme verliezen geleden. Ik zou graag overgaan naar pensioenspaarverzekering bij Generali die mij garantie geven van 3,25% over de volledige looptijd plus eventuele winstdeelnames. Is dit zinvol?

jvangeyte

Uw pensioenspaarfonds bij Fortis Bank vereffenen en overschrijven naar een verzekeringsformule bij Generali is fiscaal niet interessant. U betaalt dan immers 33% belastingen. Bovendien worden die berekend op een fictief bedrag. De fiscus gaat er vanuit dat elke storting die u deed tot en met 1991 6,25% per jaar heeft opgebracht. Voor elke storting sindsdien rekent de fiscus met 4,75%. Zelfs al haalt u die rendementen niet.

Dit belet u niet om uw pensioenspaarfonds bij Fortis Bank te laten staan en voor uw volgende stortingen over te stappen naar een verzekeringsformule. Die garandeert u een minimale opbrengst per jaar, die nog kan worden aangevuld met een winstdeelneming indien de verzekeraar erin slaagt om uw storting met succes te herbeleggen. Die garantie van een minimale opbrengst heeft u niet als u bij een bancair pensioenspaarfonds blijft. Daar bent u volledig afhankelijk van wat er op de beurs gebeurt. Bancaire fondsen zijn immers verplicht om een deel van hun vermogen op de beurs te beleggen.

Langetermijnbelegging

Toch moet u er ook rekening mee houden dat pensioensparen een langetermijnbelegging bij uitstek is. En op lange termijn doen aandelen het doorgaans beter.

U kan uw keuze dan ook laten bepalen door uw gemoedsrust. Ligt u wakker van tussentijdse koersschommelingen en verkiest u zekerheid, dan kan u overstappen naar een verzekeringsformule. In het andere geval mag u voor aandelen opteren. Hoe dichter men bij de pensioenleeftijd komt, hoe belangrijker het laatste aspect wordt.

JVG