Fortis Bank weer winstgevend in 2009

Fortis Bank zal eind 2009 opnieuw winstgevend zijn, als de uitzonderlijke kosten die geen rekening houden met de dagelijkse beleidsvoering buiten beschouwing worden gelaten. Dat heeft operationeel directeur Jean-Laurent Bonnafé woensdag gezegd tijdens de voorstelling van de eerstekwartaalresultaten van BNP Paribas, de Franse instelling die Fortis Bank zal overnemen.

jvangeyte

Bonnafé is door BNP Paribas aangeduid als de toekomstige algemeen directeur van Fortis Bank. Hij zei ook de overname van de grootste Belgische bank in de herfst te zullen afronden. In de komende dagen verwacht BNP Paribas groen licht van Europa. "Daarna komt de afronding van de transactie en dan kunnen we aan het werk", zei topman Baudouin Prot.

Integratie

Eenenzestig werkgroepen moeten de integratie van de Belgische bank in goede banen leiden. Zij gaan midden mei aan het werk. In de herfst moet de integratie dan afgerond zijn.

Werkzekerheid wou Prot niet geven. Hij zei wel dat hij wil trachten de sociale gevolgen zo klein mogelijk te houden.

Over de naam van de toekomstige voorzitter van de raad van bestuur van Fortis Bank zei Prot dat "die in de komende dagen volgt". Al zal hij niet bekend zijn voor de aandeelhoudersvergadering van BNP Paribas op 13 mei. De namen van GIMV-voorzitter Herman Daems, Recticeltopman Luc Vansteenkiste en Wim Coumans, de kabinetschef van vicepremier Steven Vanackere (CD&V) circuleren.

Winst

Prot ging op het dossier van Fortis Bank in tijdens de voorstelling van de resultaten van zijn concern over het eerste kwartaal van 2009. Die lieten een nettowinst zien van 1,56 miljard euro. Dat was weliswaar 21% minder dan in dezelfde periode van 2008, maar aanzienlijk meer dan wat analisten hadden verwacht.

Op de beurs van Parijs gaat de koers van BNP Paribas gevoelig hoger. Op de middag staat hij 6,5% hoger op 45 euro. De Belgische Staat is een belangrijk aandeelhouder van BNP Paribas.