Een op de vier Belgen heeft te hoge bloeddruk

33% van de mannen en 25% van de vrouwen lijdt aan een te hoge bloeddruk. Jaarlijks is deze aandoening verantwoordelijk voor één op de acht sterfgevallen. Het merendeel van de slachtoffers beseft echter zelf niet dat hun bloeddruk de pan uitswingt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Cardiologische Liga.

mgeysmans

"Het probleem bij hypertensie is dat patiënten weinig of geen klachten ondervinden, waardoor de ziekte niet altijd gecorreleerd wordt met bloeddruk. Er zijn geen specifieke symptomen merkbaar. We spreken bijgevolg van een silent killer", vertelt Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Belgische cardiologische Liga.

Ongeveer een derde van de patiënten heeft zijn te hoge bloeddruk voornamelijk te danken aan een verhoogde zoutinname. "We consumeren gemiddeld 9 à 10 gram zout per dag. Dat zou echter niet meer dan 6 gram per dag mogen zijn, het equivalent van een theelepeltje zout in onze dagelijkse voeding, onder meer het verborgen zout in vlees, charcuterie en brood inbegrepen. Door onze zoutinname wereldwoud te halveren, kunnen we jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen sterfgevallen door een beroerte of hartaanval voorkomen", besluit sterrenchef Yves Mattagne.

Niet te missen