Vlaamse brandweerlui vrezen electrocutie door zonnepanelen

De Vlaamse brandweermannen vrezen voor elektrocutiegevaar wanneer zij een brand gaan blussen in een woning waar zonnepanelen op het dak liggen. Zij werden over dat gevaar ingelicht door hun collega's uit Duitsland.

jrosquin

De Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) is bezorgd om woningen met zonnepanelen omdat die altijd onder spanning blijven staan, ook al wordt de hoofdschakelaar in de elektriciteitskast uitgeschakeld. Wanneer een beschadigd paneel in contact komt met water van de spuitslang is elektrocutie niet uitgesloten.

Pictogram

Met het alsmaar toenemend aantal zonnepalen op Vlaamse daken acht de BVV de kans op incidenten steeds groter. De brandweerkorpsen willen dan ook dat de overheid procedures uitwerkt.

De Duitse vereniging van brandweerkorpsen stelde al het idee voor om eigenaars van woningen met zonnepanelen te verplichten om met een pictogram aan te geven dat er zonnepanelen op het dak liggen.

De Padt buigt zich over probleem

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) liet al via zijn woordvoerder Els Cleemput weten dat hij zich bewust is van het probleem en al een aantal specialisten aan oplossingen doet werken. De specialisten kwamen volgens de minister alvast tot de conclusie dat het probleem minder erg is dan gevreesd.

Geert Lenoir van BelPV, de federatie voor zonne-energie, relativeert het gegeven eveneens. "Op het moment dat de bedrading van de kring van zonnepanelen onderbroken is, is alle gevaar al geweken. Wij zullen duidelijk uitleggen aan de technische mensen van de brandweer hoe ze de gelijkstroomkring moeten uitschakelen. Zo zullen ze 100 procent veilig kunnen werken bij interventies", vertelde Lenoir aan de vrt-redactie.

De federatie zal de problematiek van het electructiegevaar nog deze week bespreken met de brandweer.