Dollar stuwt winst Delhaize kwart hoger

De warenhuisgroep Delhaize heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettowinst geboekt van 127 miljoen euro. Dat was 24,4% meer dan in dezelfde periode van 2008. Een deel van de vooruitgang heeft het bedrijf te danken aan de stijging van de dollar tegenover de euro. Delhaize haalt het overgrote deel van zijn omzet en winst uit de VS. Wordt de dollarstijging geëlimineerd, dan was er nog een toename van de winst met 11,7%.

jvangeyte

Ondanks de crisis kon Delhaize meer verkopen. In het eerste kwartaal werden voor 5,089 miljard euro aan goederen aan de man gebracht. Dat was 13,2% meer dan in dezelfde periode van 2008. Ook hier speelde de dollar mee. Zonder wisselkoersschommelingen zou de omzet 3% zijn aangedikt. De dollar lag in het eerste kwartaal gemiddeld 14,9% hoger dan vorig jaar.

In zijn Belgische vestigingen verkocht Delhaize 2,1% meer. Dat is een behoorlijk resultaat gezien het groothandelscontract met Di intussen werd stopgezet.

Hogere marge

De cijfers wijzer op dat de winst sterker steeg dan de omzet. De commerciële marge nam dan ook toe. Op elke 100 euro hield Delhaize nu 26,1 euro over om personeel en aandeelhouders te betalen, tegenover 25,3% vorig jaar. Het bedrijf schrijft dat toe aan hogere opbrengsten uit de verkooop van producten onder het huismerk, een beter beheer van de voorraden en lagere transportkosten door de gedaalde brandstofprijzen.

JVG