Laat het Vaticaan nu ook vrouwen toe tot de Zwitserse Garde?

In Vaticaanstad lijkt er een barstje te zijn gekomen in het oeroude conservatisme. Daniel Anrig, de commandant van de Zwitserse Garde, wil in de toekomst namelijk vrouwen toelaten tot het beschermingskorps van de paus. Dat liet de man dinsdagavond weten tijdens een interview op de Italiaanse commerciële zender 'Italia 1'.

kscherpenberg

"Ik kan mij voorstellen dat vrouwen een of andere rol in onze Garde kunnen spelen", klonk het. "Dat is zeker iets om over na te denken."

De Zwitserse Garde telt traditioneel 120 officieren en soldaten. Ze hebben een Zwitsers paspoort en zijn rooms-katholiek. Ze doen de job als vrijwilliger en zijn tussen de 19 en 30 jaar oud.

Huisvesting

Anrig liet verstaan dat er wel nog niet meteen sprake zou zijn van een vrouwelijke gardist. Er zouden nog problemen zijn rond de huisvesting van eventuele vrouwelijke bewakers. "Maar problemen zijn er om opgelost te worden", zegt Anrig.

De Zwitserse Garde werd in 1505 door paus Julius II in het leven geroepen. Hij opteerde voor soldaten uit Zwitserland omdat die toen de beste van Europa waren. Woesdag wordt bij 32 nieuwe rekruten de eed afgenomen.

Meer over Vaticaan