“Als kapster word je geboren”

Asymmetrisch, dunne punten, kortgeknipt. Of losse permanentkrullen. Zo zien volgens kappersleerlingen Sarah Lismont, Giovanna Biondolillo, Alyssa Triki en Harjit Singh trendy kopjes er dezer dagen uit.

Een cultuuruitje naar Parijs, naar de kappersbeurs in Düsseldorf, een fotowedstrijd voor een shampoohuis, een kapper in spe komt al eens ergens. Net als de leraars. “We moedigen iedereen aan om zich in het buitenland bij te scholen”, zegt technisch adviseur Elvire Colla. “Leraars moeten bij de tijd zijn. Ze moeten dat doorgeven aan onze leerlingen, zo zijn we ook bezig met een zensalon. We willen dat iemand die een kapsalon binnenstapt, zich helemaal ontspant. Daarom leren we onze studenten ook masseren.”

“We werken ook enorm veel met kleuren. We leren zelf kleuren mengen zodat je niet afhankelijk bent van het kleurenpalet dat er toevallig op de markt is”, voegt lerares Jolanda van Loon daaraan toe. “Kleur moet ook bij je huid passen.”

Sarah is intussen druk doende met een pop. Ze heeft altijd een schaar bij zich. Wat wil ze eens afgestudeerd doen? “Bij de mensen thuis haren knippen én tegelijkertijd ook haarproducten verkopen. Gewoon mijn eigen kapsalon uitbaten, wil ik niet. Ik wil iets wat niet iedereen doet”, zegt ze beslist.

“Als kapster word je geboren”, zegt Elvire Colla.

“We kunnen je leren knippen, dat is pure techniek”, verduidelijkt Jolanda van Loon. “Maar het creatieve, dat moet je zelf hebben.”

“Op mijn derde deed ik al speldjes in het haar van mijn pa”, zegt Alyssa. “Bij mijn ma mocht dat niet.”

Harjit Singh is de enige jongen in het gezelschap. Waarom hij wil kappen? “Een schilderij is plat, een kapsel niet.”

Kappers- en schoonheidsschool Villers bestaat 50 jaar en viert dat op 11 mei met een grote reunie van alle ex-leerlingen en ex-leraars.

Inschrijven via www.kta2hasselt.be.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio