Thuiscamera controleert of ouders het wel goed doen

De Kinderbescherming twijfelde danig aan de capaciteiten van Miranda en Henk, maar nu mogen de geestelijk gehandicapte ouders toch voor hun baby zorgen. Onder videobewaking, dat wel.

jrosquin

“Het gaat prima nu Hendrikus weer thuis is”, vertelt moeder Miranda in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. “Het is een vrolijk kind. Er is weer gezelligheid in huis.”

De baby werd op 14 oktober 2008 geboren. Alles in orde, kerngezond. Probleem waren Hendrikus’ ouders. Die zijn zwakbegaafd, en een dag na de geboorte al werd hun baby in een pleeggezin geplaatst. De Raad voor de Kinderbescherming achtte Miranda en Henk niet in staat om goed voor Hendrikus te zorgen.

Strikte begeleiding

Toch woonde het koppel uit Geldermalsen in de Nederlandse provincie Gelderland altijd al zelfstandig, zonder enige hulp. Henk, Miranda en hun naasten reageerden daarom erg verontwaardigd op de beslissing. Desondanks verlengde de rechter de uithuisplaatsing van Hendrikus tot juli dit jaar. Maar er moest onlangs een nieuw pleeggezin voor het jongetje gezocht worden, en daarop werd beslist dat Hendrikus tóch eerder terug naar huis mocht. Voorwaarde: strikte begeleiding.

Die krijgt het Nederlandse koppel nu, onder de vorm van permanente videobewaking. Een camera staat 24u per dag op het bedje van Hendrikus gericht, en de beelden worden voortdurend door de nabijgelegen instelling ‘s Heeren Loo bekeken. Reageren de ouders niet naar behoren op Hendrikus, dan wordt naar hen gebeld of wordt er langsgegaan.

Grote kans op verwaarlozing

Want de kans op verwaarlozing is volgens Arjen Louisse, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Geestelijk Gehandicapten, heel groot. “Niet verschonen, op hem gaan liggen in bed, te weinig eten geven, niet onderkennen dat een kind koorts heeft: de normale signalen die een kind een ouder geeft, worden vaak niet opgemerkt door zwakbegaafden.”

Uit Nederlands onderzoek komt naar voren dat 60% van de verstandelijk gehandicapte ouders te maken krijgt met de kinderbescherming. Een derde van de zwakbegaafde ouders zorgt wél prima voor hun kind.

Drie dagen per week gaat Hendrikus overdag naar de crèche. Dan werken Henk en Miranda in een beschermde werkplaats. En naast de camerabewaking - een primeur in deze situatie - is er ook veel levensechte begeleiding. Het koppel wordt psychologisch getest, en over drie maanden bekijkt de rechter de situatie opnieuw.

SYMA, MANEY