De hergeboorte van Star Trek

Van de originele ‘Star Trek’ werden in de jaren ‘60 een drie seizoenen lange televisieserie gemaakt en in de jaren ’70 en ‘80 volgden nog zes bioscoopfilms, de ‘Next Generation’- films niet meegerekend. De sciencefictionreeks groeide uit tot een waar fenomeen dat handig uitgemolken werd in een animatiereeks en enkele spin-offs (‘The next Generation’, ‘Voyager’, ‘Deep Space Nine’). J.J. Abrams, maker van televisieseries zoals ‘Alias’ en ‘Lost’, besloot terug naar de bron te gaan en zoals de Bond-films met Daniel Craig van zero te beginnen. Karl Urban, alias de nieuwe scheepsdokter ‘Bones’ McCoy, was onze gids voor de nieuwe ‘Star Trek’.

kscherpenberg

Karl Urban, bekend van ‘The Lord of The Rings’ en ‘The Bourne Supremacy’, is een enorme fan van de oude serie en kent alle afleveringen die ooit uitgezonden werden tot in de details. Voor hem kwam een droom uit toen hij gevraagd werd om de rol van de dokter nieuw leven in te blazen. “Ik sta bekend als actiester,” vertelt Urban, “ik was dan ook blij dat ik voor een keer de komische noot mocht verzorgen. Bovendien is Bones een interessant personage.

Hij is het geweten van Kirk. Als Spock, die logica, rede en wetenschap symboliseert, zich aan de ene kant van het spectrum bevindt, staat Bones aan de andere kant. McCoy bestaat uit hart, passie en morele keuzes. Een doorn in het oog voor Spock, maar de meest morele adviseur voor Kirk. Bones is de enige die altijd ongezouten zijn mening zal verkondigen, ondanks zijn vriendschap met Kirk.”

Hoop

Urban is ook wild enthousiast over de boodschap van ‘Star Trek’. Boodschap? “Jazeker, ‘Star Trek’ heeft veel te vertellen. Het gegeven presenteert ons onder meer een zeer optimistisch beeld van een futuristische maatschappij. De wereld heeft de onderlinge conflicten achter zich gelaten en houdt zich nu enkel bezig met het exploreren van de ruimte. Dat is enorm aantrekkelijk voor veel mensen, want dat idee geeft hen hoop.

Daarbij komt die hoop uit het diepste verlangen van vele culturen. Kijk naar de bemanning van de Enterprise. Daar zie je alle verschillende culturen samenwerken. De originele serie was tamelijk innoverend op dat vlak. Je had de Aziaat Sulu die heldhaftig deed tijdens de Vietnamoorlog, de Rus Chekov die intelligent mocht wezen terwijl de Koude Oorlog aan de gang was en de zwarte Uhura die te midden van de burgerrechtenstrijd de eerste interraciale kus gaf op televisie. It was cool, sexy, hip and fun. John Belushi zou ‘Star Trek’ nooit hebben geparodieerd in ‘Saturday Night Live’ indien de serie een saaie bedoening was geweest.”

In de nieuwe film met een vrijwel onbekende cast zitten een aantal verrassingen. Zo is er een opvallende romance tussen Spock en Uhura. minder een verrassing dan je zou denken. "Dat is minder een verrassing dan je zou denken. In één van de oude afleveringen heb je een scène waarin Spock een harp bespeelt en Uhura zingt hem, terwijl ze heel zacht zijn puntoren Zeer, zeer suggestief (lacht). De seksuele spanning tussen die twee bestond al in de serie.”

Spock

Een andere verrassing was de comeback van Nimoy als de originele Spock. “Ik was op de set toen Leonard zijn eerste draaidag had. voor mij een uniek en indrukwekkend moment van de popcultuur: “Spock is back!” Die man is immers 40 jaar verbonden met ‘Star Trek’ en daar staat hij dan voor jou, terwijl hij voor het eerst in vele jaren zijn nieuwe Spockdialogen prevelt. Wie wil dat niet meemaken?”

William Shatner alias James T. Kirk zal het niet zo leuk vinden, want hij zit niet in de nieuwe film. “Ik denk dat J.J. Abrams en zijn ploeg echt geprobeerd hebben om Shatner in de film te krijgen, maar dat is hen niet gelukt. Ze vonden geen verhaallijn om dat te doen. En ze hadden de originele Spock al. Indien ze ook nog Shatner hadden ingeschakeld, had de film nogal ridicuul kunnen overkomen. Te veel van het goede, weet je wel. Maar zijn afwezigheid is uiteraard geen negatieve commentaar op het werk van meneer Shatner.”

Paparazzi

Was er dan niets aan de nieuwe ‘Star Trek’ dat Urban minder leuk vond ? “Tja, we werden op de set in golfkarretjes vervoerd en die waren helemaal afgesloten met zwarte panelen. En als we overdag naar buiten liepen, moesten we heel lange kapmantels dragen. Op alle pagina’s van de scripts die we hadden stonden onze namen.

Je kon wel niet veel met die scripts aanvangen, want ze waren kopieproof. Ik denk dat ik genoeg voorbeelden aanhaal: de veiligheidsmaatregelen waren echt extreem. Maar met reden. Je wil immers niet dat de verrassing voor de fans teniet wordt gedaan door oppervlakkige indrukken. Alle acteurs hebben dat zeer goed begrepen.

Maar het werkte soms op mijn zenuwen. Ik was altijd blij dat het donker was wanneer ik de studio verliet. Want dan kon ik eens zonder kapmantel naar mijn trailer lopen. Je was dan voor één keer zeker dat er geen helikopter met paparazzi boven je hoofd hing te cirkelen om een snapshot van je kostuum te nemen. Ja, zo ver gingen ze.”

Chris CRAPS

Bekijk de trailer via YouTube!