Bende plundert maand na geldopname op Grote Markt Hasselt 20 bankrekeningen

Een honderdtal bezoekers die op 28 maart geld tapten uit een bankautomaat aan de Grote Markt in Hasselt, zijn het slachtoffer geworden van een ‘skimming’- bende. Hun bankkaarten werden geblokkeerd toen de fraude aan het licht kwam. Van een twintigtal werd de bankrekening vorige week vanuit de Amerikaanse stad Atlanta geplunderd.

kscherpenberg

Het is het grootste bekende geval van skimming tot nog toe in Limburg. Skimmen is zoveel als het kopiëren van de magneetstrip van een bankkaart, met de bedoeling er illegaal geldopnames mee te verrichten.

Camera

Het eerste deel van die operatie gebeurde op zaterdag 28 maart aan de bankautomaat nabij de Fortis-bank in hartje Hasselt. Onbekenden hadden de automaat bewerkt om de gegevens van de kaart te halen en hadden er een camera gehangen om de geheime pincode te filmen. Een van de klanten was Sylvia Vanmechelen (25).

De studente uit Zepperen (Sint- Truiden) bracht die voormiddag in de winkelstraten van Hasselt door. Aangezien er verbouwingen bezig waren aan de bank op de Grote Markt, haalde Sylvia geld uit de automaat die in een prefabgebouw was geïnstalleerd. “Dat ging zonder de minste problemen”, zegt ze. “Ik heb niets bijzonders opgemerkt. Voor mij en achter mij stond een lange rij. Níemand heeft iets gemerkt of gezegd.”

Nulletjes

Begin deze week werd ze ervan op de hoogte gebracht dat op de bewuste dag, tussen 11 en 13 uur, kaarten waren geskimd. “Mijn kaart bleek inmiddels geblokkeerd”, zegt Sylvia. “Nazicht bij mijn Argenta-bankkantoor leerde dat op 29 april twee keer geld van mijn rekening was overschreven naar een rekening met alleen maar nulletjes. De transactie vond plaats in Atlanta. De eerste keer, om 17.26 uur, ging er 426,53 euro af. De tweede keer, twee minuten later, nog eens 78,98 euro. Iets meer dan 500 euro in totaal dus, of het maximum dat je op één dag met mijn bankkaart kan afhalen.”

Terugbetalen

Of er in dagen na 29 april nog geld is afgehaald, was tot gisteren niet duidelijk. Maar volgens Fortis kan Sylvia op beide oren slapen. “Onze klanten hoeven zich niet ongerust te maken”, meldt de persdienst van de bank. “Het geld dat illegaal van hun rekening is gehaald, wordt teruggestort. Dat gebeurt binnen twee of drie dagen.”

“In totaal hebben wij de kaarten van honderd klanten die de automaat in Hasselt hebben bezocht, laten blokkeren. Uit een eerste onderzoek blijkt dat van een twintigtal daadwerkelijk geld is ontvreemd. Het ging om aanzienlijke, maar niet uitzonderlijk grote bedragen. Wij betreuren wat gebeurd is, maar kunnen daar als bank weinig aan doen. Het blijkt overigens dat de bende ook bij andere banken aan het werk is geweest.”

Pincode

“Skimming kan elke bank overkomen”, bevestigt Atos Worldline, de verwerker van elektronische betalingen. “De oplichters gaan zeer professioneel tewerk. De apparatuur die ze installeren is voor de gewone klant vaak onzichtbaar. Maar wij volgen de evoluties op de voet.” “Klanten kunnen wel op een heel doeltreffende manier vermijden dat hun bankkaart wordt geskimd. Bescherm uw hand als u uw pincode ingeeft, zodat niemand kan zien of filmen wat u intoetst. Zonder code is het onmogelijk om met uw kaart geld af te halen.”

Gunter WILLEKENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio