thumbnail: null
thumbnail: null

“Tongeren ist feraus die grösste Prozession”

Kroningspralines, kroningsbrood, kronings-dvd, kroningscd’s..., secretaris Peter Bruggen en voorzitter Georges Willemaers van het Kroningscomité fietsten gisteren vrolijk door een dikke persmap ten behoeve van de Euregionale pers. Nog 59 dagen en dan trekt de grootste processie van België in een week vier keer door Belgiës oudste stad. Van de cijferdans stonden de Duitstalige journalisten uit Aken en Eupen toch even te kijken: “Nie gewusst.”

Jan Bex/Dirk Roefflaer

Patrizia Sapienza heeft via haar vader Siciliaanse roots, heeft een hele poos in Hamburg gewerkt, haar ouders wonen in Heinsberg bij Aken, maar sinds enkele weken werkt ze in België, in Eupen. Bij radio 100.5. Een Duitstalige zender met 350.000 Zuhörer in de grensregio Nederland-Duitsland-België. Zevenentwintig is ze, haar vragenlijstje is netjes voorbereid. En secretaris Peter Bruggen mag antwoorden in zijn beste Nederduits: “Verstehen ist kein Problem, aber das sprechen...”, probeert hij nog. Tuttut, gebaart Patrizia. “Tongeren ist feraus die grösste Prozession von Belgien”, begint Peter dan toch. “Die meisten haben 2.000 Teilnehmer, wir 3.000. Und das besondere ist dass es nur einmal um die sieben Jahre Platz findet.”

Peter doet z’n uiterste best, haalt gebarentaal boven, wat niet echt helpt tijdens een radio-interview, maar Patrizia vindt alles prima. “Nein, ich hatte noch nie von Tongeren gehörrt”, zegt ze na het werk. “En dus ook niet van de Kroning. Maar als kind herinner ik me Mariaprocessies op Sicilië, die waren traumhaft. Dus ik vind het wel oké. Stom dat ik hiervan nog nooit gehoord had. Een half miljoen bezoekers, dat is toch indrukwekkend. Morgen (vandaag, nvdr) zullen onze luisteraars niet kunnen zeggen dat ze nog nooit van Tongeren gehoord hebben. Und der Peter sein Deutsch ist prima.”

Grenz-Echo

Thomas Kreft, freelance-journalist uit Aken, werkt voor Grenz-Echo. Door de redactie van dé krant in Duitstalig België is hij erop uitgestuurd om een stuk te maken over de Kroningsfeesten. “Ik ben hun Akense correspondent. Voor de rest schrijf ik over religie en spoor.” Vreemde combinatie, vindt hij zelf ook. Ook Kreft kende de Kroning niet, maar Tongeren wel: “Jullie kloostergang aan de kerk is wunderschön. Seffens ga ik nog eens kijken. En ik ken Tongeren ook van de Flohmarkt. Als ik het goed begrijp, is het heel goed te vergelijken met onze Heiligtumsfahrt in Aken. Ook om de zeven jaar. Vreemd dat ik hier zo weinig van weet. En zeggen dat Tongeren maar 60 kilometer van thuis ligt. Keulen is verder.”

Half miljoen bezoekers verwacht

Er komen voor het eerst Kroningspralines, net als een Kroningsbrood. Op de twee zondagen van 5 en 12 juli trekt de processie vooral rond de Tongerse wallen, op dinsdag 7 en vrijdag 10 juli ligt de route veeleer in de binnenstad. De organisatie verwacht een half miljoen bezoekers. “Een voorzichtige prognose”, zegt voorzitter Georges Willemaers, die ook uitdrukkelijk de stad Tongeren dankt voor de financiële en logistieke samenwerking.

Jan BEX / Dirk ROEFFLAER

www.kroningsfeesten.be

59


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio