Jeugdfanfare Kempenbloei herhaalt topscore

De jeugdfanfare van KF Kempenbloei heeft op het Europees muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt voor een unieke prestatie gezorgd: net als twee jaar geleden haalden ze Summa Cum Laude, de hoogste score, meer dan 98%.

Linda Theunissen

“Summa Cum Laude, dat is een prijs die een goed orkest met heel veel geluk één keer in zijn bestaan kan winnen. En onze jeugd doet het voor de tweede keer”, zegt bestuurslid Tonny Van Otterdijk.

De jeugdfanfare is een onderdeel van KF Kempenbloei. De grote fanfare bestaat sinds 1862 en heeft een goede reputatie in fanfaremiddens. Op hun palmares: de titel wereldkampioen eerste divisie en vicewereldkampioen in de hoogste afdeling. Momenteel bereiden ze zich voor op het WK in Kerkrade, begin augustus.

Om de overstap van de muziekschool naar de fanfare te verkleinen, werd in 1995 de jeugdfanfare opgericht. “Zo leren de jongeren in groep spelen en kunnen ze zich spelenderwijs voorbereiden op het grote werk”, zegt dirigent Koen Maas (38), fervent musicus en medewerker van het eerste uur. Momenteel telt de jeugdfanfare zowat 50 leden, van 10 jaar tot 50+: leerlingen van de muziekschool, en volwassenen die een instrument leren. “We werven de meeste leden via de lagere school”, zegt muzikant Bram Dalemans. “In het derde leerjaar gaan we reclame maken voor de notenleer. Wanneer ze een jaar later een instrument mogen kiezen, nodigen we hen uit op een repetitie van de jeugdfanfare. Dan proberen we hen warm te krijgen voor de fanfare-instrumenten: koperblazers, saxofoon en slagwerk.”

Teamwork

De leden van de jeugdfanfare schrijven hun succes toe aan de dirigent, “kritisch en veeleisend, maar correct.” Koen zelf de reden elders: “Het is het totaalplaatje dat klopt. We hebben muzikaal geschoolde muzikanten, ze werken er heel hard voor. Hun individuele niveau brengt het groepsniveau omhoog. Er is een uitstekende samenwerking tussen het NIKO en de fanfare, maar ook de traditie speelt mee. We hebben een goede reputatie hoog te houden, en krijgen daarvoor alle medewerking van het bestuur en sympathisanten. Er is ook een heel goede groepssfeer, we gaan regelmatig samen op pad, zoals de jaarlijkse muziekdriedaagse en de concertreis naar Hongarije vorig jaar. Daar worden banden gesmeed, en dat houdt een fanfare draaiende.”

Voorbereidingen

Om zich voor te bereiden op hun derde deelname aan het EMJ, dit keer in de hoogste categorie ‘wimpelreeks’, werden partiële repetities, een muziekdriedaagse en een Krokusconcert georganiseerd, en deed de jeugdfanfare mee aan een studieconcert van VLAMO. ”Op de beoordeling die we daar kregen, hebben we voortgeborduurd”, vertelt Koen, muziekleraar voor het NIKO in Achel en Hechtel, aan de muziekschool van Mol en het conservatorium in Gent. Zelf speelt hij sopraansaxofoon bij de fanfare, en bij het professionele saxofoonkwartet ‘Bl!ndman’. “De jury bij het EMJ was vol lof over de sound en het samenspel, maar ze hadden ook een groot compliment voor de saxofonisten.”

Linda Theunissen

Het volgende optreden van de jeugdfanfare is op het dorpsfeest in Achel, zondag 14 juni.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio