KHLim werkt aan afdeling gerontologie

Als alles meezit, kunnen studenten vanaf september 2011 een bacheloropleiding toegepaste gerontologie beginnen aan de Katholieke Hogeschool Limburg. De KHLim biedt de opleiding aan in samenwerking met twee Nederlandse hogescholen, zeggen departementshoofden Luc Van Gorp en Jokes Maes.

Luc Standaert

De opleiding gerontologie - de geneeskunde die betrekking heeft op de ouder wordende mens in al zijn aspecten, ook 50-plussers - is er nog niet. Het dossier voor de ‘macrodoelmatigheidstoets’, die de eerste stap vormt in het proces om een nieuwe opleiding te starten, is net ingediend.

De departementshoofden Joke Maes (sociaal-agogisch werk) en Luc Van Gorp (gezondheidszorg) van de KHLim, die er samen de schouders onder gezet hebben, blaken van vertrouwen over de goede afloop. “In die macrodoelmatigheidstest wordt er nagegaan of de beoogde doelgroep geïnteresseerd is en of de opleiding voldoende aantrekkingskracht heeft voor studenten. Die toetsen zijn heel positief”, klinkt het.

Dat is mooi, maar wat is toegepaste gerontologie?

Joke Maes: “We kennen de geriatrie, dat is het onderdeel van de geneeskunde dat zich specifiek bezighoudt met bejaarden en ouderdomskwalen. Geriatrie is een klein onderdeeltje van de gerontologie, die betrekking heeft op de ouder wordende mens in al zijn aspecten. En dan hebben we het niet alleen over bejaarden, maar ook over 55-plussers, en gaat het er zeker niet om de oudere mens te bekijken als ‘probleemgeval’. Het gaat gewoon over alle aspecten van het ouder worden, waardoor mensen bijvoorbeeld andere interesses krijgen.”

Luc Van Gorp: “Bij toegepaste gerontologie vormen we deskundigen die praktische oplossingen geven voor praktische problemen.”

Joke Maes: “Je kan het ook zo bekijken: op dit ogenblik heb je in heel veel beroepen mensen die zich bezighouden met ouderen: maatschappelijk werk, verpleging, maar ook productontwerpers, ingenieurs, marketeers, enzovoort. Heel veel opleidingen hebben een hoofdstukje ‘ouderen’. Maar er is geen enkele opleiding waar die expertise gebundeld wordt. En dat zouden we in deze bachelor gaan doen. Het wordt een multidisciplinaire opleiding met aandacht voor technologie, voor wonen, voor mobiliteit, vakantie, wellness... En dat maakt de opleiding ook extra aantrekkelijk.”

Mogelijkheden
En wat kan ik worden met zo’n opleiding?

Luc Van Gorp: “Toen we het project voorstelden aan de focusgroep - het potentiële werkveld voor de afgestudeerden - kregen we te horen dat dergelijke gerontologen de volgende dag al mochten beginnen, als we hen konden leveren. Bij oudere mensen was er ook een reactie van ‘eindelijk!’.”

Joke Maes: “Een voor de hand liggende werkplek zijn rusthuizen, maar er is zoveel meer. In de woonsector, bij vervoersmaatschappijen, bij allerlei adviesdiensten waar mensen inlichtingen komen nemen als ze minder willen gaan werken ... Het gaat erom in alle aspecten van de samenleving rekening te houden met het feit dat mensen ouder worden.”

“Het grote verschil met bijvoorbeeld sociaal werk en gezondheidszorg is dat die altijd probleemgericht zijn, en dat de gerontologie vertrekt vanuit de mogelijkheden van ouder wordende mensen.”

Jullie werken samen met twee Nederlandse hogescholen.

Luc Van Gorp: “Met de Fontyshogeschool in Eindhoven en de hogeschool Windesheim in Zwolle. Het is de bedoeling dat het een gemeenschappelijke opleiding wordt en dat elke student een deel van de opleiding in elk van de drie hogescholen afwerkt. Er is wel een probleempje: in Nederland duurt de opleiding vier jaar, in Vlaanderen drie jaar. Zij zullen dus een jaar voor ons starten, in september 2010.”

Luc STANDAERT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio