Wereldwinkels en Konings brouwen eerlijke Bio Cola

Bio Cola met eerlijke rietsuiker en citroen, zonder karamel en met - zo zeggen ze - minder calorieën dan die andere bekende variant. Konings brouwt deze prik, op vraag van Oxfam-Wereldwinkels. De blikjes zijn te koop in de Wereldwinkels en Bioshops voor 75 cent. Gedeputeerde Erika Thijs (CD&V) werkt intussen aan het label ‘fair trade provincie’.

Liliana Casagrande

Bij Konings brouwen ze ook al de eerlijke Ubuntu-cola, maar die kun je in België niet krijgen. “Bio Cola wel, bovendien is deze cola ook biologisch”, zegt Gwen Segers, regiocoördinator Limburg voor Oxfam. “Wat voor ons ook heel belangrijk is, is dat 96 procent van de producten die voor de cola worden gebruikt ook uit eerlijke handel komen.”

“De rietsuiker komt uit twee coöperatieven in Paraguay die wij begeleiden”, zegt Koen Van Bockstal, gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels. “Die boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun suiker. Vooral oudere boeren - die jarenlang zijn uitgebuit - begrijpen nu dat dat ze het lot wel in eigen handen kunnen nemen.”

Wat zit er in de cola? “Colanoot - dat is de noot waar de cafeïne in zit - rietsuiker en citroen. Geen karamel, zoals in gewone cola”, zegt Greg Van Elzen van Oxfam-Wereldwinkels. “De mensen van Konings hebben verschillende stalen gemaakt en we hebben die aan proefpanels voorgelegd.”

Konings maakt nu al fruitsapjes voor de Wereldwinkels. Binnenkort komt daar een appelsap bij. “We gaan appelconcentraat uit Chili invoeren en dat mengen we met vers appelsap uit Haspengouw. Zo hebben we een mooie samenwerking tussen Zuid en Noord”, zegt Van Bockstal.

De ambtenaren van de provincie zullen donderdag de biologische cola proeven. Gedeputeerde Erika Thijs willen namelijk dat Limburg de eerste fair trade provincie wordt. “We moeten zelf producten aankopen, ervaringen uitwisselen met gemeentebesturen en de provinciale instellingen sensibiliseren.”

Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio