Limburgse en Brabantse erfgoedcollecties op website

Bent u op zoek naar 16de-eeuws houtsnijwerk in Limburg? Wil u weten welke schilderijen van Rogier van der Weyden in Leuven bewaard worden? Of gaat u een toeristische rondleiding organiseren in uw gemeente? U kan voortaan alle informatie raadplegen via www.erfgoedplus.be, de website die alle mogelijke erfgoedcollecties uit Limburg en Vlaams-Brabant samenbrengt.

Guy Thuwis

Geen valse bescheidenheid dinsdag tijdens de presentatie van Erfgoedplus.be in het Sint-Jansklooster in Zelem. Omschrijvingen als “wereldnieuws” of “een kleine revolutie met grote gevolgen” namen de vertegenwoordigers van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant in de mond. Het erfgoed wordt via enkele muisklikken toegankelijk voor iedereen. Het erfgoed, dat zijn voorlopig de collecties van musea of kerken, maar dat is nog maar een begin. In de toekomst zullen ook particulieren hun erfgoed of archieven in de databank stoppen. Erfgoed dan zijn niet alleen schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s of munten. Dat kunnen ook monumenten zijn of immateriële zaken als verhalen of liederen. Ook andere provincies zijn uitgenodigd om mee te werken, want Erfgoedplus.be wil uitgroeien tot hét knooppunt van erfgoedobjecten.

“Het is echt wel wereldklasse”, zegt Marc Laenen, coördinator van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). “Dit is een heel nieuw systeem voor mensen en instellingen om erfgoed te vinden. We hebben al een prachtig huis, maar er zijn nog vele kamers niet bewoond. Zo kunnen we nog immateriële documenten bewaren of cultuurlandschappen. En waarom niet, ook het Vlaams erfgoed dat zich buiten onze grenzen bevindt?”

Het was het provinciebestuur van Limburg dat al in 2002, onder impuls van de toenmalige griffier Marc Martens, de aanzet gaf tot de erfgoeddatabank. “We zijn gestart met erfgoedlimburg.be”, zegt gedeputeerde Gilbert van Baelen. “Eerst is de stad Leuven op de kar gesprongen en daarna ook Vlaams-Brabant. Ook Nederlands-Limburg en Luik hebben hun interesse al betoond. We hopen dan ook dat het virtuele platform voort wordt uitgebouwd.”

Guy THUWIS

Wie met zijn collectie wil deelnemen aan Erfgoedplus.be, kan contact opnemen met Raf Schepers van het PCCE, rschepers@limburg.be, 011/23.75.79.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio