“Ann van Mijn Restaurant komt van hier”

Je kan op televisie gaan vechten voor je eigen restaurant of je kan gewoon naar school gaan en het vak leren. De kans dat Peter Goossens je afblaft, is in elk geval kleiner als je écht weet hoe je een vis fileert. Het ruwe kookleven van tv lijkt in elk geval zeer ver weg in de fijnbesnaarde Hasseltse hotelschool. Ze spreken hier nog met twee woorden en houden deuren open voor dames.

“In een restaurant is de klant koning”, legt directeur Marie-Thérèse Hermans-Boyen uit. “Als personeel mag je zelf niet opvallen. Dus geen piercings, geen te lange bakkebaarden en altijd met twee woorden spreken. Ook op school, want anders leren ze het nooit.” De strenge aanpak blijkt te werken. Leerlingen doen spontaan de deur voor ons open, laten ons voorgaan in het restaurant en stoppen met rennen als ze ons zien aankomen.

strong>Kokskleren

Overal in de school pruttelen potten. In de keuken voor het gastronomisch schoolrestaurant, in dat van het ‘gewone’ restaurant en in de klassen zelf. Zelfs op een plek waar sommigen met laptops bezig zijn, eten anderen in een hoekje vogelnestjes. “Normaal gezien is ons gastronomisch restaurant voor de vijfdes en zesdes, maar die zijn deze periode van het jaar op stage, waardoor de vierdes nu het rijk voor zich hebben”, legt Marie-Thérèse Hermans-Boyen uit.

“Op het menu: Portugese soep, koninginnepasteitje, rundersteak met hofmeesterboter en bordelaise saus en karamelcrème”, zegt Louis Baillien. Dat lekkers in vier gangen is voor klanten, maar de leerlingen mogen ook aanschuiven voor drie van de vier gerechten. In afwachting van echte klanten oefenen jongens en meisjes in witzwarte uniformen in de zaal. Zelfde tafereel in de derdes. Daar koken ze landbouwerssoep, gehaktbrood met spinazie, roomsaus, puree en appelbeignets. De helft van de klas dient op, de andere helft kookt. De ene draagt een pak, de andere kokskleren. “Volgende les wisselen ze”, zegt ze de directeur. Moeten ze altijd de juiste kleren aan? “Ja, sinds dit jaar mogen de meisjes ook een broek aan. Heb ik met pijn in mijn hart toegestaan”.

Ann en Tom

800 leerlingen hebben ze in Hasselt, verspreid over TSO en BSO. Voelen ze iets van al dat gekokkerel op tv? Je hebt niet alleen ‘Mijn restaurant’, maar ook ‘SOS Piet’, ‘Chef in nood’ en dan nog een rist Britten. Zelfs drama gaat tegenwoordig over eten, denk maar aan ‘Van vlees en bloed’ of aan het fruit van ‘Katarakt’. “Ann Peeters van Bigarreaux is een oud-leerling. Ze heeft me ook gebeld om steun te vragen. Allemaal leuk voor onze bekendheid en in de klas wordt ook over tv-programma’s gesproken, maar gelukkig tonen ze ook hoe zwaar die beroepen allemaal zijn.” Ook Tom - de running-mate van Ann - is trouwens een oud-leerling, maar die heeft zijn opleiding niet afgemaakt.

Hebben ze dan nu door al die media-aandacht meer leerlingen? “Nee, ons aantal TSO-leerlingen is vrij stabiel. In het BSO schommelt het wel, maar dat heeft dan met de conjunctuur te maken. Als het goed gaat met de economie hebben we minder inschrijvingen in deze richting, gewoon omdat het een zwaar beroep is. Daarmee bedoel ik: moeilijk te combineren met een gezinsleven, want je moet ook ’s avonds en in de weekends werken. De leerlingen van het TSO hebben andere vooruitzichten, de laatste jaren volgt zeker de helft hoger onderwijs. Ze gaan graag voor hotelmanagement of voor leraar.”

Karmeliet

We mogen de lijst van de stageplaatsen inkijken en daar zit heel wat geweldigs tussen. Zoals Chez Bru in Frankijk of De Librije van Jonnie Boer in het Nederlandse Zwolle. “We sturen dit jaar ook voor de eerste keer iemand naar De Karmeliet (drie sterren) in Brugge.”

Tekst LILIANA CASAGRANDE
Foto’s TONY VAN GALEN
Koken in Bangkok

Leerlingen van de hotelschool mogen soms wel zeer ver weg op stage. In Bangkok bijvoorbeeld. “Dat was vorig jaar”, zegt Toon Kissembeek, 7de restaurant. “Dit jaar mag ik naar Zuid-Frankrijk, bij Les Palmiers. Ik zou kunnen koken, maar ik doe liever de zaal.”

Manon Geeraert, 5de jaar hotel, heeft iets dichter bij de deur stage gelopen. “In Mechelen. Ik heb opgediend, in koken heb ik nog geen ervaring.” Haar klasgenoot Xavier Thoné heeft wel aan het fornuis mogen staan tijdens zijn stage in de Aazaert in Blankenberge. “Ik ben nu 19, maar ik zit al vier jaar in de horeca. Ik ben begonnen met vissen kuisen en zo heb ik me opgewerkt. Thuis vonden ze dat ik ASO moest volgen, maar nu zit ik eindelijk op mijn plaats. Ann van ‘Mijn restaurant’ is trouwens mijn nicht en ik ben haar een paar keer gaan helpen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio