Woning verteerd door vlammen

Bij een hevige woningbrand in Smeermaas hebben dinsdagnamiddag drie brandweerkorpsen vijf uur nodig gehad om het vuur gedoofd te krijgen. De brand was zo hevig dat zelfs een brandweerauto verplaatst moest worden. De hele woning ging in vlammen op.

Mark Dreesen
Bekijk het filmpje van burgerreporter Patrick Rouwet:

De geteisterde woning ligt pal tegen de Maas. De bewoners waren op het ogenblik dat de brand uitbrak thuis. “Ik zag plots een dikke mist over de Maas hangen en dat was niet normaal,” zegt buurtbewoner Yves Luyten

(onderste foto)

. “Ik liep naar buiten en zag een enorme rookpluim opstijgen. Bewoner Antoine Engelbert ging het vuur te lijf met een tuinslang. Ik had snel door dat dit niet genoeg was en heb de brandweer op de hoogte gebracht. De korpsen van Maastricht, Maasmechelen en Bilzen waren bijzonder snel hier. Uit veiligheid heb ik de Mechelse Herder Ginzo mee naar buiten genomen. Een tweede hond is in de brand gebleven. Op mijn aandringen hebben Antoine en Tiny hun woning verlaten.”

Het vuur moet ontstaan zijn achterin het huis. Daar had de brandweer behoorlijk veel werk met blussen en moesten de brandweermannen met persluchtmaskers het huis binnengaan. “De woning was enorm goed geïsoleerd,” zegt Jurgen Pass van de Maasmechelse brandweer. “Het vuur zat onder de isolatie van het dak en we konden niet anders dan de woning gecontroleerd laten uitbranden. We hadden veel water nodig, hebben zelfs water uit de Maas moeten putten.”

Tijdens de brand was er een enorme rookontwikkeling. Meerdere ramen sloegen stuk waardoor de Nederlandse dorpen Limmel, Borgharen en Itteren onder een dikke laag rook kwamen te hangen.

De bewoners van het huis waren diep onder de indruk en werden opgevangen bij buren en hun kinderen. Bewoonster Tiny Engelbert zag een hele collectie zelfgemaakte poppen in vlammen opgaan. Over hoe de brand kon ontstaan tast men voorlopig nog in het duister. Van de woning bleven enkel de zijmuren overeind.

Mark DREESEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio