Partijen willen overheidsfinanciering naar beneden trekken

De politieke partijen in Vlaanderen zijn er haast allemaal voorstander van om de overheidsdotaties naar beneden te trekken. Dat verklaarden enkele partijkopstukken tijdens een debat in 'De Zevende Dag'. Momenteel krijgen de Belgische partijen alles samen 50 miljoen euro per jaar van de Belgische staatskas.

jrosquin

Wouter Beke van CD&V zei het huidige systeem te prefereren boven een systeem waarbij partijen giften ontvangen van bedrijven. Dat zou partijen afhankelijk kunnen maken van hun geldschieters. Partijen hebben de overheidsfinanciering nodig om de dure campagnes te bekostigen zei Beke. Toch kan het bedrag naar beneden.

Eenzijdige financiering

Boudewijn Bouckaert van LDD vond dan weer dat het huidig systeem gevaarlijk is omdat hij manipulatie van de overheid vreest door de eenzijdige financiering. Giften van particulieren aan de politieke partijen moeten dan ook opgetrokken kunnen worden van 500 naar 2.000 euro, meent Bouckaert.

Frank Vanhecke van Vlaams Belang was het daar grotendeels mee eens en vindt het huidige systeem "niet meer behoorlijk". Volgens Freddy Willockx van sp.a tenslotte moet er beter gekeken worden naar de mannier waarop het geld wordt besteed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer