Nederlandse doodrijder was "teruggetrokken man"

De 38-jarige Nederlander die donderdag in Apeldoorn op het publiek inreed, is donderdagnacht in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

wverhaert

Karst T. uit Huissen reed donderdagmiddag om tien voor twaalf met zijn wagen in op de mensenmassa, die de stoet van Koninginnedag aanschouwde. Eerder werd hij al weggestuurd bij een wegversperring.

Bij het incident kwamen nog vijf andere personen om het leven. Er vielen ook twaalf gewonden, waaronder drie kinderen van 9, 15 en 16.

Opzettelijk

Enkele minuten na het 'ongeval' zou de dertiger gezegd hebben dat het een opzettelijke daad was. De actie was naar eigen zeggen gericht tegen de Koninklijke familie. Hij zou alleen hebben gehandeld.

De chauffeur, een autochtone Nederlander, werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de Nederlandse politie kon de verdachte donderdag niet ondervraagd worden. Donderdagnacht overleed hij in het ziekenhuis.

Aanslag

Karst T. had geen gerechtelijk verleden. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten zouden de man niet kennen. Er werd een huiszoeking verricht in zijn appartement, maar er werden geen wapens, explosieven of andere aanwijzingen gevonden.

Het gerecht noemt de actie van Karst T. "een aanslag op leden van het Koninklijk Huis". Hij werd verdacht van meervoudige moord of doodslag, maar nu hij overleden is, is er ook geen strafrechtelijk onderzoek meer. Er zijn wel al meer dan 600 tips binnengekomen en de politie voert nog steeds een algemeen onderzoek naar de zaak. De politie wil onder andere te weten komen of de dader zeker alleen gehandeld heeft.

Ontslagen

Volgens zijn voormalige verhuurster werd de man enkele maanden geleden ontslagen als beveiliger. Hij kon zijn huur niet meer betalen en moest het appartement uit. Een buurvrouw omschrijft hem als een beleefde, teruggetrokken man.

Meer over Nederland