Creatief met varkenswang

Print
Creatief met varkenswang

Creatief met varkenswang

Bilzen - Xavier Conings van restaurant De Weijers Hoven uit Hoeselt werd dinsdagavond uitgeroepen tot winnaar van de tweejaarlijkse wedstrijd ‘Culinair Haspengouw’: een initiatief van de Confrérie van het Kortessems Fruit en haar Gastronomie.
Conings haalde het met zijn gerecht – gebraiseerde varkenswang, kroontje van speenvarken, gebakken witte pens met jonagold en een romige jus geparfumeerd met jenever van dennenappel – van vijf andere gerenommeerde Limburgse chefs. “Het was een echte nek-aan-nekrace tussen Xavier en Dominique Proesmans van De Goei Goesting uit Hasselt, die de tweede plaats behaalde. Het verschil tussen beiden was heel miniem. Maar de jury, onder wie sterrenkok Christian Denis van Clos Saint-Denis, koos uiteindelijk voor het recept van Xavier”, verklapte een van de ridders.

Eerste keer

De deelnemers moesten werken met drie Haspengouwse basisingrediënten: varkenswangetjes, Haspengouws fruit en Hasseltse jenever of een Limburgse geestrijke drank naar keuze. Naast het gebruik van de opgelegde producten, speelden ook originaliteit, smaak, geur en moeilijkheidsgraad een doorslaggevende rol.
De laureaten werden bekendgemaakt in de landcommanderij Alden Biesen. Gedeputeerde Marc Vandeput mocht de winnaar in de bloemetjes zetten. Conings werd aansluitend in de Confrérie opgenomen als ridder honoris causa. Het was de eerste keer dat Conings aan de wedstrijd deelnam.ErSm
Conings prefereert streekgerechten

Bilzen

Xavier Conings van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in Hoeselt leerde van jongsaf al koken. Zijn ouders baatten er de sporthal en cafetaria, met eetgelegenheid, uit. Via zijn moeder leerde hij de eerste knepen van het vak. Daarna trok hij naar de hotelschool in Hasselt. Nadien liep hij stage in tal van gerenommeerde restaurants, zoals het sterrenrestaurant St.-Paul in Lummen. Conings trekt vooral de kaart van de streekgerechten en werd finalist in de wedstrijd ‘Beste ambachtelijke kok van België’. Hij behaalde tevens een vierde plaats in de prestigieuze wedstrijd ‘Culinaire Award Belgium’. Als winnaar van Culinair Haspengouw volgt hij Jurgen Nijs van restaurant Figaro en Jan Menten van restaurant De Mijlpaal op.

ErSm

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio