"Geen sluitend bewijs dat Hitler zelfmoord pleegde"

30 april 1945, de dag dat Berlijn viel en Hitler en zijn kersverse bruid Eva Braun zichzelf de dood injoegen. Of niet? Wim Schamp gebruikt de kroniek van een lijk om een andere denkpiste neer te pennen.

ssimons

Een ontsnapping dankzij een dubbelganger. Daarom leeft de Führer verder in de roman Hitler 1945-1953 van reclameman Wim Schamp.

Een roman met Hitler in de hoofdrol, een hachelijke onderneming?

Ik heb hem niet willen banaliseren, noch verder demoniseren. Ik heb geprobeerd me in te leven in hem als mens van vlees en bloed, want het verhaal wordt vanuit zijn gezichtspunt verteld. Hij was een racistische massamoordenaar, maar eveneens een bewonderaar van Breughel.

Hitlers lijk heeft een vreemde reis ondernomen, het vertrekpunt van je verhaal.

Als er een echte autopsie was gebeurd, was dit pure science fiction. Nu bouw ik een roman op een historisch mogelijk scenario.

Uit onderzoek blijkt dat die laatste 24 uren in de bunker Hitler de mogelijkheid boden om te ontsnappen. Zoals de film Der Untergang weergaf, heerste er totale chaos. Wie instond voor de bewaking was zelf bezig met vluchten of was de voorraad champagne en cognac aan ’t nuttigen. Dubbelgangers waren er in overvloed, want velen wilden op hun idool gelijken.

Er is zelfs aanvankelijk een foto van de verkeerde dode Hitler de wereld rondgegaan. Pas nadien vond men de half verbrande lijken van Hitler en Eva Braun. Een stuk van Hitlers gebit werd naar het Kremlin gestuurd dat meedeelde dat het om Hitler ging na een zogenaamde getuigenis van zijn lijftandarts.

Zijn lijk werd drie keer opgegraven. De laatste keer was in 1970 in de heide van Maagdenburg. Daar werden de restanten in het geheim verbrand en in de Elbe verstrooid. Dat strookt niet met de cultuur van de Russen die een traditie hadden in mummificatie.

Trofee

Als Stalin in ‘45 de echte Hitler in handen had, waarom heeft hij hem dan niet als trofee op het Rode Plein tentoongesteld?

Stalin heeft tot zijn dood in 1953 de kans dat Hilter was ontkomen groter geacht dan dat hij zelfmoord had gepleegd. Het gebit heeft de Kremlinkluizen nooit verlaten. In 1999 heeft toenmalig president Jeltsin foto’s vrijgegeven en een Zwitserse tandspecialist heeft op basis daarvan geoordeeld dat het om Hitler gaat.

Droom

We weten dus één ding met zekerheid en dat is dat we niet weten of hij toen al dan niet zelfmoord heeft gepleegd. Mocht het boek verschijnen in Duitsland en Rusland, waar al interesse leeft, zou een polemiek kunnen ontstaan waardoor het gebit aan een sluitend onderzoek wordt onderworpen. Dat is mijn stoutste droom.

'Hitler 1945-1953, Ontsnapt en ondergedoken', Wim Schamp, the House of Books, 480p., 19.90 euro

Evita Bonné

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer