Senegalese media roepen op homo’s aan te vallen

Print
Senegalese media roepen op homo’s aan te vallen

Senegalese media roepen op homo’s aan te vallen

Senegalese radioprogramma’s roepen de bevolking op stenen te gooien naar homoseksuelen. De oproepen komen er na de vrijlating vorige week van negen mannen die van homoseksualiteit beschuldigd werden. Amnesty International roept de Senegalese regering op de negen te beschermen.

De negen mannen waren op 19 december opgepakt na anonieme klachten over hun seksueel gedrag. In Senegal is homoseksualiteit illegaal. De negen hadden eerst acht jaar cel gekregen voor “onzedig gedrag en onnatuurlijke handelingen en samenzwering” maar werden vrijgesproken in beroep. Op 20 april kwamen ze vrij.

De Senegalese media en moslimorganisaties verklaarden daarop dat de negen “geperverteerden” verantwoordelijk waren voor de verspreiding van aids. Op de radio werden oproepen verspreid om iedereen die ervan verdacht werd homoseksueel te zijn, aan te vallen en met stenen te bekogelen.

Toename van homofobe aanvallen

Amnesty International maakt zich zorgen over de negen. “We verwelkomen de beslissing van het hof van beroep om hen vrij te laten nadat ze eerst tot acht jaar waren veroordeeld. Maar dat moet gevolgd worden door concrete acties van de autoriteiten om de mannen te vrijwaren van homofobe aanvallen”, zegt Veronique Aubert, onderdirecteur van het Afrika-programma van Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie vraagt ook een onderzoek naar de folteringen die de negen zouden hebben ondergaan in het politiecommissariaat van Mbao Sicap. Volgens Amnesty International is het aantal gevallen van homofobe aanvallen, discriminatie en willekeurige arrestaties de voorbije twee jaar toegenomen in Senegal.

Volgens de International Gay and Lesbian Association is seksueel contact met een partner van hetzelfde geslacht strafbaar in 38 van de 53 Afrikaanse landen. In Mauritanië, Soedan en Nigeria kan men er de doodstraf voor krijgen, in Oeganda levenslang, in Gambia, Kenia en Tanzania tot 14 jaar cel.

RP (IPS)