Nooit meer geflitst...

Print
Nooit meer geflitst...

Nooit meer geflitst...

Wegpiraten die regelmatig tegen een flitsboete aankijken kunnen vanaf nu beroep doen op een nieuwe sms-dienst. Wie zich inschrijft bij Touring Mobilis ontvangt sms'jes met alle mobiele flitsers binnen een straal van 50 km van de opgegeven plaats.

De politie heeft "geen probleem" met de nieuwe dienst. Wel is er behoorlijk wat commotie over een reclamespot op de radio waar politieagenten belachelijk worden gemaakt.

Touring Mobilis is gestart met de nieuwe sms-dienst "omdat er veel vraag naar was van automobilisten", zegt Geert Michiels van Touring Mobilis.

"Wie een sms stuurt naar Touring met vermelding van de postcode van zijn gemeente, ontvangt meteen een overzicht van alle mobiele flitsers binnen een straal van 50 km. Eén sms kost 0,75 euro."

Touring Mobilis beweert met de sms-dienst over het "meest volledige overzicht van alle mobiele flitscontroles" te beschikken. "Naast de flitsinformatie van de Federale Politie doen wij beroep op onze correspondenten die ons op elk moment van de dag op de hoogte houden van zoveel mogelijk mobiele flitsers", zegt Michiels. "Automobilisten die zelf een flitser opmerken kunnen ons dat melden via het nummer 1234."

Betaalbaar

Touring Mobilis beperkt zich tot flitsers binnen een straal van 50 km om te vermijden dat klanten overstelpt worden met sms-berichten. "Op die manier blijft onze dienst betaalbaar", zegt Michiels. "En wie meer dan 10 euro per maand spendeert, wordt daarvan op de hoogte gebracht door Touring."

De Federale Politie ziet geen probleem in de nieuwe smsdienst. "Wij vermelden al zo'n tien jaar flitslocaties op onze website", zegt woordvoerster Astrid Kaisin. "En dat heeft zijn effect want op die plaatsen wordt er minder snel gereden. En hoe meer kanalen flitsinformatie verspreiden, hoe groter het aantal chauffeurs dat zich aan de toegelaten snelheid houdt."

Agent Marco heeft schilfertjes

De radiospot wekt wel wrevel op. Een versie klinkt als volgt: "Op de A12 ter hoogte van Londerzeel wordt er geflitst door agent Marco Vercammen. Marco is Belgisch kampioen headbangen, heeft last van schilfertjes, is al zat na twee pinten en zijn pincode is de verjaardag van zijn cavia. Kom echt alles te weten over de mobiele flitsers in jouw buurt, dankzij Touring Mobilis…"

In een tweede versie wordt agent Roger Van Dijck opgevoerd. "Roger heeft twee tepelpiercings, gluurt wel eens naar de borsten van de babysit, peutert in zijn neus terwijl hij naar Thuis kijkt en draagt een knalgele boxershort."

Agressie

Volgens Jan Schonkeren van de liberale politievakbond VSOA is dit vér over de grens van het fatsoen: "Onze collega's die dagelijks de baan optrekken met hun flitswagens, zijn zo al niet geliefd. In sommige politiezones moeten ze zelfs oppassen voor agressie."

Bij Touring zelf vinden ze de ophef overdreven. "Iedereen die de spot hoort, weet onmiddellijk dat het bij het haar getrokken is. Geen hond die gelooft dat het allemaal echt is", aldus Gerd Nees van Touring.