"Paus Pius XII overwoog ontslag bij arrestatie door nazi's"

Print
"Paus Pius XII overwoog ontslag bij arrestatie door nazi's"

Paus Pius XII overwoog ontslag bij arrestatie door nazi's

Paus Pius XII hield er rekening mee dat hij door de nazi’s zou gearresteerd worden. Hij had daarvoor een noodplan opgesteld: zijn arrestatie zou zijn feitelijke aftreden betekenen. Bisschoppen zouden vervolgens in een bevriend land een nieuwe paus kiezen. Dat meldt KerkNet.

“Pius XII had verklaard dat zij hem bij een eventuele arrestatie uit het Vaticaan zouden moeten slepen", verklaart de Duitse jezuïet Peter Gumpel. Gumpel verwijst naar het plan van Hitler uit juli 1943, waarbij de Duitsers het Vaticaan zouden bezetten en de paus en vooraanstaande kardinalen arresteren.

"Als hij onder die omstandigheden het pauselijke paleis verliet zou hij niet langer Pius XII, maar Eugenio Pacelli (zijn geboortenaam) zijn. Dit zou meteen groen licht geven voor een nieuwe pausverkiezing.”

Holocaust

Pius XII, paus van 1939 tot 1958, is vaak bekritiseerd omdat hij zich tijdens de oorlog niet verzet heeft tegen de Holocaust, waar hij volgens een aantal deskundigen eerder van op de hoogte was dan hij zelf na de oorlog beweerde.