Driekwart studenten UHasselt buist voor simpele taaltest

Driekwart van de eerstejaarsstudenten aan de Universiteit Hasselt slaagt niet voor een simpele taaltest.

ksleurs

"Allochtonen en anderstaligen moeten slagen voor een test Nederlands om te mogen starten op onze Universiteit", zegt professor Erik Moonen. "Maar ook bij de andere studenten is de kennis van het Nederlands ondermaats." Vanaf volgend jaar is het vak Nederlands weer verplicht voor alle studenten aan de Universiteit Hasselt.

Lijden

"Examens en eindwerken leren ons dat het heel erg gesteld is met de talenkennis van onze studenten. Zo is het verschil tussen 'leiden' en 'lijden' bijvoorbeeld voor velen niet duidelijk. Maar het gaat verder dan enkel spelling. Het is blijkbaar een enorm zware opdracht om heldere goed geformuleerde en correct geschreven zinnen te schrijven. Termen zoals 'ambigu', 'mythe' of 'borstkankerscreening' konden voor velen evengoed chinees zijn. Ook de verbindingswoorden zoals 'maar' en 'omdat' worden om de haverklap verkeerd gebruikt."

Middelbaar

Volgens Moonen is dit de schuld van de taalopleiding in het secundaire onderwijs. "Ik vraag me toch af wat ze daar al die jaren doen op de middelbare school. Het is me niet duidelijk hoe ze de eindtermen kunnen behalen."

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio