Steile fietsbrug in Lanklaar krijgt dan toch nieuwe trappen

Print
Steile fietsbrug in Lanklaar krijgt dan toch nieuwe trappen

Steile fietsbrug in Lanklaar krijgt dan toch nieuwe trappen

Dilsen-Stokkem - Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem, de aannemer en de ontwerper hebben een akkoord bereikt over de aanpassingswerken aan de fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar. De huidige trappen, nu 20 meter lang, worden afgebroken en verlengd tot 35 meter. Daardoor wordt de hellingsgraad teruggebracht van 25 naar 13 graden. De werken, voor een bedrag van 150.000 euro, worden nog voor de bouwvakantie uitgevoerd.
“We hebben van ontwerper Arcadis Belgium een voorstel gekregen om een aantal aanpassingswerken uit te voeren”, zegt burgemeester Peeters. “Als stadsbestuur hadden we eerder de voorlopige oplevering van de werken geweigerd. Fietsers en voetgangers klaagden over de hoge trappen en de fietsgoot waardoor ze moeilijk boven kwamen. Als stadsbestuur hadden we eerst een hellingsgraad zoals de fietsbrug over de Maas in Maastricht vooropgesteld. Die hellingsgraad was veel lager dan de brug die in Lanklaar gebouwd is. Inmiddels was ook een gerechtelijke procedure gestart voor de Rechtbank van Koophandel in Tongeren omdat een regeling in der minne niet meer mogelijk leek. Omdat een procedure erg lang kan aanslepen, partijen in beroep kunnen gaan en op dit ogenblik nog altijd geen expert aangesteld is, zijn we met de drie partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten.”

Derde leuning

Resultaat: de trapconstructie, die momenteel een hellingsgraad heeft van 46 procent of 25 graden, wordt vervangen door een nieuwe toegangstrap met een hellingsgraad van 23 procent of 13 graden. “De huidige trapconstructie wordt volledig afgebroken en zal verlengd worden van 20 tot 35 meter. De trappen worden nog lager. De fietsgoot wordt aangepast en verbreed tot 10 cm. Voorts wordt in het midden van de trappen een derde leuning voorzien voor voetgangers. Er zal geen lift komen omdat die door vandalen vernield kan worden. We zijn overeengekomen dat de kosten voor de aanpassingswerken gedragen worden door de drie partijen: ontwerper Arcadis Belgium, aannemer Iemants en het stadsbestuur als opdrachtgever. De werken worden geraamd op een totaalprijs van 150.000 euro. Met een bedrag van 50.000 euro kunnen we ons als stadsbestuur tevreden stellen omdat er nu geen procedurekosten volgen.” De werken zullen zo snel mogelijk uitgevoerd worden zodat de trap voor de bouwvakantie toegankelijk is. De brug heeft 3,8 miljoen euro gekost.

Mark DREESEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio