Rijsel revisited

Nooit was Noord-Frankrijk zo populair als vandaag. In het zog van de bioscoopfilm Bienvenue chez les Ch’tis lopen onze zuiderburen zelf het noordelijk deel van hun land plat. Tijd om ook nog eens poolshoogte te gaan nemen, dachten wij. Want Rijsel ligt amper 35 TGVminuten ver.

fgousseau

3x Rijselse nachten

Lille komt van l’île en Rijsel verwijst naar ijssel. De oorsprong van de stad heeft dus iets met water te maken. Sterker nog, ooit was Rijsel als Venetië, Brugge of Gent. Vol rivieren en kanaaltjes, bruggen en gondels. Maar de industriële revolutie maakte een einde aan dit idyllische plaatje. De metaalindustrie en textielfabrieken hadden ruimte nodig, veel ruimte.

De Deule werd dichtgegooid, net als een ander dozijn waterwegen en kanalen. Daarrop verrezen fabrieken, maar ook: rijke patriciërshuizen. De gevels waar Rijsel vandaag mee pronkt stammen uit die tijd. En zelfs oude fabrieken bewijzen nu al eens hun nut... als cultureel centrum of B&B.

La Maison BLeue

De chambres d’hôtes (2 kamers) van Gregory en Anne-Lorraine Willaume ligt in Wazemmes, de wijk die bekend werd met haar Maison Folie in 2004, toen Rijsel zich culturele hoofdstad van Europa mocht noemen. La Maison Folie ligt nog steeds om de hoek, maar zo ver hoef je niet te lopen. Ook de B&B van de Willaumes heeft zo zijn folietjes. Laten we beginnen met de jacuzzi.

Die staat op de overdekte binnenkoer van de voormalige tweewoonst. Bij goed weer schuift het dak open. In het achterste gedeelte, tegen de voormalige chicoreifabriek aan, kan je je wellnessparcours vervolgen met een bezoek aan het stoombad en eventueel massage. Want Gregory is masseur.

Na vele reizen besliste hij zich hier met Anne-Lorraine te settelen. Geen wonder dat La Maison Bleue een kosmopolitische sfeer uitademt, met vaandels uit Tibet, Russische matroesjka’s, oosterse parasols, Chinese lampions, koffietafelboeken over de Mekong, enz. De vrolijke kleuren en originele details wisselen elkaar in sneltempo af.

Bonte koetjes in alle maten en gewichten zorgen voor een grappig accent.

PRIJS: Budgetvriendelijk, 75 euro voor tweepersoonskamer met ontbijt. Gebruik wellness 15 euro p.p. TIP: Markt (dinsdag, donderdag, zondag van 7u tot 14u) en Maison Folie met hammam in voormalige textielfabriek.

Maison Carrée

Kunst speelt de hoofdrol in het huis van Marc Larivière. Deze architect, kunstverzamelaar, fotograaf, enz. gebruikt zijn chambres d’hôtes als kunstgalerie. In de vijf kamers, traphal, keuken, woonkamer, salon, enz. hangen overal schilderijen en foto’s. Het bekendste werk is van Alechinsky, het meest intrigerende een foto van een Japanse in een zwembad. “Meer dan een van mijn gasten kiest bewust de plaats aan de overkant van de ontbijttafel, zodat hij haar de hele tijd kan zien”, aldus Larivière. La Maison Carrée vormde altijd al een buitenbeentje, ook zonder de kunstwerken. Het werd in 1926 gebouwd als jachtpaviljoen, want toen reikte de stad nog niet tot hier. De vorige eigenaars renoveerden het pand, vooraleer naar België te verhuizen. Marc Larivière herstelde het huis in zijn waarde. Elk van de drie chambres d’hôtes heeft een eigen, luxueuze stijl. Maak je keuze uit een kobaltblauwe glazen kroonluchter, een Victoriaans bad op pootjes of een jacuzzi in kerselaar. Wie houdt van ruimte, kan opteren voor een van de dépendances in de tuin. Met zicht op het zwembad of zolderkamer voor de kinderen.

PRIJS: 140 euro voor tweepersoonskamer met ontbijt, 230 euro voor een tuinsuite. TIP: De gastheer is ook een begenadigd kok. INFO: www.meert.fr

Lille Flottante

Aangemeerd in Vieux-Lille: centraler verblijven dan op Lille Flottante kan niet. Deze charmante chambres d’hôtes biedt twee kamers op een woonboot. Eens aan boord word je aangemaand - in het Nederlands, want de gastvrouw is met een Belg getrouwd - om je schoenen uit te doen. Dat hoort blijkbaar zo op een boot. Op kousenvoeten stommelen we verder naar de twee kamers. Fris en in marinestijl, met de vuurtoren als rode draad. Hier werd inventief met ruimte omgesprongen: de badkamer bevindt zich in de spiegelkast die op zijn beurt een ruimtelijk gevoel geeft aan het geheel. Beide chambres d’hôtes bieden zicht op de Deule, maar geniet ervan met mate. Je bevindt je immers (deels) onder de waterspiegel en dat kan zorgen voor speciale gewaarwordingen. Ontbijten gebeurt in de grote leefruimte annex moderne keuken.

Ook hier geen gebrek aan vuurtorens. In de zomer is het heerlijk toeven op het tuinterras van ruim 150m². Rijsel ahoi!

PRIJS: 120 à 150 euro voor tweepersoonskamer met ontbijt en parking. TIP: Vooraan in het schip bevindt zich een schattig bootappartementje voor jonggehuwden. Met eigen badkamer, kitchenette en afwasmachine. INFO: www.huitriere.fr

3x Made in Lille

Shopaholics zijn in Rijsel aan het juiste adres. De stad heeft vandaag meer te bieden dan Le Furet du Nord, waar boeken voor het eerst ooit in libre service werden aangeboden. Vieux-Lille bulkt van de trendy boetiekjes en originele adressen. Draaiorgels zorgen voor een authentieke sfeer in de stad. Loop zeker eens langs de Oude Beurs. Op de binnenkoer van dit prachtige gebouw vindt dagelijks (behalve maandag) een boekenmarkt plaats.

A l’Huitrière

Van een bescheiden arbeidersgeveltje tot een delicatessenwinkel met de allures van een aquarium. In A l’Huitrière kan je alles kopen wat de zee aanbiedt: kreeften, krabben sint-jacobsschelpen, inktvis, enz. Wie deze delicatessen liever niet zelf klaarmaakt, kan ook een tafeltje reserveren in hetzelfde huis. Maar opgepast, het gemiddelde prijskaartje bedraagt 150 euro p.p., zicht op de mooie faïence en Michelinster inbegrepen. Goedkoper alternatief van dezelfde familie: restaurant L’écume des mers.

www.lilleflottante.com

Maison Meert

Een begrip in Rijsel. Winkelbedienden in smoking en met witte handschoenen pakken de wereldberoemde gaufres achter de toonbank zorgvuldig in. De klassieke wafel van Meert is gevuld met vanille (2,30 euro per stuk), de gaufre Ephemeert (woordspeling op éphémère, wat vergankelijk betekent) verandert tweemaal per jaar van smaak (2,50 euro). Op dit ogenblik: choc/orange. Meert verkoopt vandaag ook taarten, pralines, lolly’s, enz. Geniet van 19de-eeuwse bling bling in het salon de thé.

www.lamaisoncarree.fr

Fromagerie olivier

Op een steenworp van Meert vind je de kaaswinkel van Philippe Oliver, via een pamflet op de etalage gebrandmerkt als Ch’ti-adres. Olivier is gespecialiseerd in de typische kazen van Noord-Frankrijk. Hij haalde een aantal oude recepten uit de vergeethoek en herstelde zo de Noord-Franse kaastraditie in ere. Favoriet is de Maroilles, een zachte maar sterk geurende kaas uit de regio van de Avesnois. Het aroma komt je tegemoet...

3x Op de thee

Rijsel is een mekka voor lekkerbekken. Daar zullen de Vlaamse roots wel niet vreemd aan zijn. Gourmands van allerlei slag kunnen op elke straathoek terecht. De stad blijkt vooral een voorliefde voor thee te hebben. De salons de thé gaan van klassiek tot heel trendy. Je kan er niet alleen thee krijgen, maar ook allerlei lekkernijen waarbij versheid de maatstaf is. Wie na al die gourmandises niet meer op zijn benen kan staan, neemt de moderne riksja naar het volgende adres of terras.

Ya Chuan

Wie niet beter weet, waant zich hier in China. Chinese inrichting, Chinese achtergrondmuziek en wel 300 verschillende (onder meer) Chinese theeën. De reputatie van theesalon Ya Chuan reikt tot ver buiten de landsgrenzen. Terecht. Hier kan je nog echte thee-ontdekkingen doen. Wij kozen voor een gegrilde (!) groene thee met lunchmenu. Die bestond uit 4 gestoomde hapjes vooraf, een gestoomd hoofdgerecht en dito dessert, gevuld met lotus. Prijs: 14,90 euro.

www.auboutdesdoigts.fr

Au bout des doigts

Liefhebbers van fingerfood, attention! Au bout des doigts is the place to be. Dit restaurant gebruikt bewust zo weinig mogelijk bestek (lees: klein lepeltje en vorkje). Resultaat: tapas op zijn Frans. Voor 18 euro krijg je 9 bouchées (mozaïek van vlees en vis: zalmpapillote, bizonroulade, slaatje, visbrochette, enz.). Kleine eters kunnen er 6 nemen, grote 12. Om je vingers bij af te likken...

www.cha-yuan.com

Tous les jours dimanche

Je zondagse kleren hoef je er niet voor aan te trekken, maar in dit theesalon wordt heel Lille momenteel graag gezien. Tous les jours Dimanche bestaat uit verschillende intieme salons om bij te praten tijdens een gezellige lunch. Op de kaart staan naast heel wat theeën, verschillende hartige taarten of quiches en lasagnas. Gemiddelde prijs: 14 à 16,50 euro voor lunch met koffie (thee + 1 euro). Ga voor de mezzanine (als ze vrij is)!

Tekst & foto’s: Sarah DE BEUCKELAER

Meer over TGV

Niet te missen