thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Paasvakantie in het andere Limburg

Wat gaan we tijdens de paasvakantie doen? Opnieuw naar Plopsaland of nog eens wandelen in Haspengouw? Trek eens naar het oosten in plaats van landinwaarts. Het andere Limburg is verrassend anders. Enkele tips voor op en top Limburgs amusement, ver weg van de shoppers in Maastricht en van de mensenmassa in Ikea’s en tuincentra.

MaW

strong>Met de kinderen...

Het Aardbeienland in Horst is wellicht het gezondste themapark uit de streek. Met Pasen mogen kinderen de eerste aardbeien plukken. Daarna is het wachten tot de plantjes in de serres en op het veld zoete vruchtjes - met de namen lambada, senga sengana en korona - leveren. In een aardbeienpark verklappen kabouters - die in aardbeienhuisjes wonen - alle geheimen over de gezonde rode vruchtjes. Waar: Kreuzelweg 3 in Horst. Open: elke dag, 11-17 uur. Info: www.aardbeienland.nl en 0031-77/397.02.16.

Het GaiaPark in Kerkrade is een bekend dierenpark. Toch zorgen de machtige gorilla’s, klauterende aapjes en koddige stokstaartjes altijd voor ander dierenplezier. Nu de lente in de lucht is, dartelen heel wat verliefde beestenpaartjes door het park. In de zoo is er ook een overdekt speelparadijs met levensgrote dinosaurussen. Waar: Dentgenbachweg 105 in Kerkrade. Open: 10-17 uur. Info: www.gaiapark.nl en 0031-45/567.60.70.

De stoomtrein dendert weer over de rails in Simpelveld. Met Pasen en op paasmaandag zijn er nostalgische ritten over het miljoenenlijntje. Het spoor dankt zijn naam aan de kostprijs voor de aanleg: 12 kilometer rails kostte begin vorige eeuw 12 miljoen gulden. In het bijna 100-jarige stationsgebouw aan de grens is een klein spoormuseum. Er staan nog historische goederenwagons en seinhuisjes. Tijdens de paasdagen krijgen de bezoekers ook een kijkje achter de schermen. Waar: Stationsstraat Simpelveld. Open: 10-17 uur. Info: www.miljoenenlijn.nl en 0031-45/544.00.18.

Regen! Wat nu?

Donderdag start het aspergeseizoen in Nederlands-Limburg. Streekboerderij De Locht in Melderslo brengt de geschiedenis van de aspergeteelt tot leven. Het landbouwleven van begin vorige eeuw wordt in het museum uitgebeeld. Op dit moment is er ook een tentoonstelling over de weerspreuken en heiligen van de boeren. Waar: Koppertweg 5 in Melderslo. Open: 11-17 uur. Info: www.delocht.nl en 0031-77/398.73.20.

Op zoek naar de ideale inrichting van uw huis? Ga een kijken bij het Nederlands Architectuur Instituut in Maastricht voor de expo Changing Ideals. Nog tot 30 april ontdekt u in het NAI tal van de woonconcepten, gaande van de Domus Cosmographica van het Mauritshuis tot aan de televisiecultuur van het Big Brother huis. Waar: Avenue Céramique 226, naast het Bonnefantenmuseum, in Maastricht. Open: 11-17 uur. Info: www.naimaastricht.nl en 0031-43/350.30.20.

Zin in actie...

In Beek kun je leren skiken (spreek uit: skaaiken). Wat is dat? Vergelijk het maar met langlaufen op wieltjes. Geen skates maar korte latten op rubberen luchtbandjes. U krijgt nog twee stokken in de hand en rollen maar, zelfs over onverharde wegen. Skiken is een nieuwe trend in de sportwereld. Iedereen kan het en volhouders krijgen een mooi figuur, maar het is vooral plezierig. Skike-trainer Coen Theelen uit Beek organiseert op aanvraag kennismakingssessies voor beginners en avontuurlijke tochtjes voor gevorderden. Info: www.skikeninbeek.nl en 0031-46/428.06.06.

De mergelgrotten in Oud-Valkenburg laten niet alleen de bezadigde toerist met gids binnen, ook avonturiers zijn welkom. Met een mountainbike kunt u door het immense gangenstelsel fietsen. Ook op een quad, weliswaar een elektrische, mag u de grotten in. Info: www.aspadventure.nl en 0031-43/604.06.75.

Lekker genieten

Niet alleen Borgloon en Wellen zijn bekend om hun stroop. Ook in het andere Limburg liggen stroopmakerijen. In het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert is op paasdag een tentoonstelling over de geschiedenis van Limburgse stroop en het interieur van een oude stroopmakerij. Waar: Milderspaat 1 in Eind. Open: 13-17 uur. Info: www.eynderhoof.nl en 0031-495/46.06.55.

Na het paasdiner kunt u in alle rust kuieren in het glooiende landschap, met wijngaarden, in Nuth. Afsluiten kan met een Limburgs wijntje en een streekeigen hapje in het prachtige kasteel Wijnandsrade. Info: www.chateaugilbert.nl en www.kasteelwijnandsrade.nl en 0031-45/524.19.76.

‘Trappen en happen’ is een lekkere fietsformule. Op verschillende plaatsen in Limburg zijn er gastronomische aanlegplaatsen en startpunten. Op de websites www.trappenhappen.com en www.trappenenhappen.nl kunt u een selectie maken. De start van het aspergeseizoen is een ideaal moment om de aspergefietstocht rond Grubbenvorst te rijden. Alle informatie op www.maasgaarden.nl.

In Cadier en Keer is op paasmaandag een Afrikaanse markt bij het Afrika Centrum. Niet alleen kunst maar ook lekkere hapjes uit Afrika worden aangeboden. Waar: Rijksweg 15 in Cadier en Keer. Open: vanaf 12 uur. Info: www.afrikacentrum.nl.

MaW

Toeristische informatie over Nederlands-Limburg op www.liefdevoorhetleven.nl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer