Belgische petfles in Nederland 25 cent waard

Print
Belgische petfles in Nederland 25 cent waard

Belgische petfles in Nederland 25 cent waard

Sinds enkele maanden trekken Belgen met zakken vol plastic leeggoed naar Nederlandse supermarkten. Daar krijgen ze 25 eurocent statiegeld per petfles, terwijl zo’n lege fles in België niets meer waard is. De bergen Belgisch leeggoed zijn echter niet in elke Nederlandse supermarkt welkom.

Een kleine berekening leert dat Belgen die frisdrank of water in petflessen kopen sowieso een voordeel hebben in Nederland: ofwel door er drank aan te kopen, ofwel door het Belgisch leeggoed in te leveren. Maar wie drank in België koopt en de fles in Nederland inlevert, is het goedkoopste af.

Een Genkenaar die hierin een lucratief handeltje zag, was zelfs van plan een advertentie voor leeggoed in de krant te laten plaatsen. Hij wil het leeggoed gratis aan huis gaan ophalen. Anderen rapen het leeggoed van de straat en uit vuilnisbakken om het in Nederlandse leeggoedautomaten te droppen.

De toestellen scannen de flessen op de vorm. Het toestel kan dus niet zien of op het etiket van de fles al dan niet een statiegeld-logo staat. De supermarkten vlakbij de grens – Luyksgestel, Budel, Stramproy, Weert en Stein – krijgen dagelijks Belgische klanten met zakken vol leeggoed.

“Niet eerlijk”

De zaakvoerder van de Jumbo in Stein laat het winkelpersoneel optreden tegen Belgen. “Bij klanten met uitzonderlijke hoeveelheden leeggoed doen we een controle. We kijken op het etiket of ‘statiegeld’ vermeld staat. Is dat niet het geval, dan vragen we de klant om alle flessen weer mee te nemen. Dit gedrag is gewoonweg niet eerlijk. Er wordt bewust gefraudeerd.”

Bij Plus Daams in Budel-Schoot hebben ze geen probleem met de leeggoedtoeristen. De supermarkt heeft een pak meer leeggoed dan verkochte flessen. Alle leeggoed - ongeacht of het uit België komt - wordt netjes terugbetaald door de Stichting Retourverpakking. “De klanten die leeggoed brengen, laden ook een winkelkarretje vol. Daar verdienen we dus aan”, zegt Leon De Beer.

Marij WYERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio