Hechtelaar rijdt op fiets de wereld rond

Vanochtend springt Paul Truyens (42) zoals vele landgenoten op de fiets, alleen wordt het voor de Hechtelaar de start van een reis rond de wereld die hem 5 jaar in het zadel houdt.

Zijn restaurant is verkocht, zijn job heeft hij opgezegd. “Er zullen weken zijn zonder een levende ziel te zien, maar ik heb dat alleen zijn nodig.”

Zes jaar lang runde Paul Truyens restaurant Paul’s Wereld in Hechtel. “Voor ik ermee begon, wist ik al dat het iets tijdelijks zou zijn. Ik had voordien al onder meer een trektocht door India gemaakt en in Florida gewerkt. De drang om weer te gaan reizen, is nooit verdwenen. Na de zaak heb ik nog even industriebouw gedaan, maar één jaar geleden ben ik gestopt om me voor te bereiden”, vertelt hij. “Ik ben hier heel gelukkig, maar ik heb moeite met de maatschappij. Als ik zie hoe mensen alles vanzelfsprekend vinden en zich niet meer bewust zijn van het milieu. Treurig.”

Schippers

Dat maakt het allemaal begrijpelijk waarom hij de fiets als vervoersmiddel kiest voor zijn pelgrimage. “Op de fiets worden al je zintuigen geprikkeld, je voelt de omgeving. De eerste etappes door Europa zullen een opwarmer zijn voor wat komen gaat. Maar ik neem geen onnodige risico’s: in Pakistan bijvoorbeeld zal ik waarschijnlijk een afstand met de trein overbruggen omdat het een gevaarlijk gebied is.”

Tijdens zijn fietstocht - die hem zal leiden langs onder meer India, China, Zuid-Amerika, Australië en Alaska - zal hij vaak in de wilde natuur kamperen. “Daar ben ik op voorbereid, maar ik zal nog veel moeten leren onderweg. Ik zal ook wel gebruik maken van het systeem ‘couchsurfing’: een netwerk van mensen waarbij je gratis kunt logeren.”

Ook rivieren en zeeën zijn geen obstakel. “In ruil voor een oversteek kan ik bijvoorbeeld terecht bij schippers die tijdelijk hulp nodig hebben aan boord. En als kok kan ik aan de slag in keukens tegen kost en inwoon. Werken in een Indiaas restaurantje: ik kijk er naar uit.”

Blog

Vijf jaar lang zal hij contact houden met het thuisfront via zijn laptop, waarop hij ook een blog zal bijhouden. “Ik zal vrienden en familie missen. En ja, heimwee zal ik zeker krijgen. Mijn moeder is heel ongerust (lachje). Maar toen mijn vader op 53 jaar ongeneeslijk ziek werd, zei hij me dat hij een geweldig leven heeft gehad. Hij heeft ook de wereld rondgereisd. In het leven mag je wat je echt wilt niet te lang uitstellen.”

Geert VAN BAELEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer