Bejaarden in rusthuizen hebben tekort aan vitamines

Zes op de tien bejaarden in rusthuizen kampen met een chronisch tekort aan vitaminen. “Ouderen eten niet alleen minder, ze hebben ook meer moeite om vitaminen uit hun voeding op te nemen”, waarschuwen specialisten.

wverhaert

“Hoogbejaarde rusthuisbewoners vormen een risicogroep om vitamine- en mineralentekorten op te lopen”, stelt de Spaanse professor Marcela Gonzalez- Gross, die een onderzoek naar dit probleem in tehuizen voerde.

Oorzaken

“Door het vitaminetekort kunnen de bejaarden er zowel fysiek als mentaal versneld op achteruitgaan. Het verhoogt ook de kans op hart- en vaataandoeningen."

"De oorzaken zijn divers. Ze eten vaak wel de juiste dingen, maar door de vele geneesmiddelen die ze nemen, raakt hun maag overbelast en kunnen ze onvoldoende vitaminen opnemen.”

Voeding

Een Britse studie bij zestigplussers wijst in dezelfde richting. Zes op de tien mensen nemen via de voeding te weinig vitamines op.

In ZNA Joostens in Zoersel, waar 193 hoogbejaarden verblijven, proberen ze het probleem aan te pakken met de hulp van voedingsdeskundigen.

KVHo - Archieffoto